Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tusentals på plats för att hedra terroroffren

Tusentals trotsade snöandet och samlades på Sergels torg i Stockholm för att hedra offren för attacken mot Charlie Hebdo.
Foto: Henrik Montgomery / Tt
Frankrikes Stockholmsambassadör Jacques Lapouge var en av de som talade på manifestationen.
Foto: Henrik Montgomery / Tt
Manifestationen på Sergels torg arrangerades av Reportrar utan gränser och Svenska Tecknare.
Foto: Henrik Montgomery / Tt
Tecknaren Nina Hemmingsson var sist ut bland talarna på Sergels torg: "Håll er pennor och hjärtan varma. Tack Charlie Hebdo", avslutade hon ceremonin.
Foto: Henrik Montgomery / Tt

Sveriges statsminister Stefan Löfven och många andra ledare samlades i Paris på söndagen för en manifestation för det fria ordet och mot terrorism.

Samtidigt hölls en minnesceremoni på Sergels torg i Stockholm där tusentals människor slöt upp för att visa sitt stöd.

– Jag blev väldigt stolt över att så många trots snålblåst och snö visade sitt stöd för yttrandefrihet och det öppna samhället, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser som tillsammans med organisationen Svenska Tecknare anordnade manifestationen.

Terrordåden mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo och morden i den judiska livsmedelsaffären har engagerat många människor världen över.

De har fyllts av både vrede och sorg, men också rädsla för att världen ska polariseras ytterligare.

Därför har företrädare för både islam och andra religioner stått sida vid sida för att markera att terrordåden inte har med religion att göra.

Flera manifestationer

Manifestationer, likt den i Paris, har hållits i många storstäder, bland annat i London.

Trots att snön föll ymnigt kom tusentals människor till Sergels torg i Stockholm för att hedra offren för terrormorden på tidningen Charlie Hebdo i Paris och markera vikten av yttrandefrihet.

Manifestationen arrangerades av organisationen Reportrar utan gränser och Svenska Tecknare.

Jonathan Lundqvist, ordförande Reportrar utan gränser, är överväldigad över att så många människor slöt upp.

- Polisen uppskattade till nästan 3 000, vilket de var överraskade över. Så mycket folk brukar man bara se på sommaren. Det gjorde mig väldigt stolt, att så många trots snålblåst och snö visade sitt stöd för yttrandefrihet och det öppna samhället, säger han.

Vill betona vikten av det öppna samhället

Reportrar utan gränser och organisationen Svenska Tecknare anordnade stödmanifestationen för att betona betydelsen av det öppna samhället.

- Attacken på Charlie Hebdo var inte bara en attack mot en arbetsplats, vilket förstås hade varit tragiskt nog. Men förutom det var detta en attack mot det öppna samhället och mot en institution i samhället som möjliggör demokratin.

- Journalister måste vara fredade, de ska kunna arbeta utan hot. Annars upphör hela mekaniken att fungera, den dialog som demokratin bygger på. Och därför ville vi göra detta, för att visa vårt stöd.

På scen talade flera personer, bland andra Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och journalisten Martin Schibbye.

- Vi kan gilla och ogilla vad som sägs, sjungs, skrivs eller ritas, men vi måste alltid försvara allas rätt att uttrycka sin åsikt, sa Thomas Mattsson i sitt anförande.

- Många här har tidigare varit på Sergels torg för att hedra och stå upp för yttrandefriheten och den fängslade journalisten Dawit Isaak. När vi säger "Je suis Charlie", så hör vi också ekot från orden "Free Dawit".

"Stå upp för demokratin"

En av besökarna, För Ewa Baumgartner, anser att det var självklart att komma till Sergels torg.

– Jag är här för att visa att vi enade står upp för demokratin och pressfriheten, sade hon till TT.

Tecknaren Nina Hemmingsson var sist ut som talare.

– Håll er pennor och hjärtan varma. Tack Charlie Hebdo, avslutade hon minnesceremonin.

Talet ord för ord

JONATHAN LUNDQVIST, ORDFÖRANDE FÖR REPORTRAR UTAN GRÄNSER, TALADE UNDER MANIFESTATIONEN.

HÄR ÄR HANS TAL - ORD FÖR ORD:

"Jag dör hellre stående än lever på knä". Det sa Charb, chefredaktör på Charlie Hebdo. I intervjun lade han till att det kanske lät lite pompöst. Men sådan är yttrandefriheten: lite pompös. Precis som de flesta principer. 

Det är lätt att säga att man är för yttrandefrihet med svårare att leva efter principen. För yttrandefriheten handlar inte bara om dig. Inte bara om att du ska få säga vad du vill. Alla vill vi försvara rätten att få uttrycka det vi själva står för. Alla vill ha rätten att få säga och höra saker som bekräftar de egna åsikterna.


Men yttrandefrihet kräver saker av dig också: att du ibland får höra, läsa eller se saker som du inte håller med om. Saker som du avskyr. Saker som rubbar din världssyn, som gör dig upprörd eller arg. Yttrandefriheten, som princip, kräver av dig att du skakar av dig och går vidare. Att sträcka sig efter vapen för att tysta röster gör oss alla fattigare. Oavsett om vapnet är en kalashnikov eller nya lagar.


Vi har samlats här idag för att sörja de människor som dödades i onsdags. Men också för att hedra den princip de dog för. Och för att påminnas om att andra – just nu! – hotas på samma sätt. De hotas av människor som inte respekterar principen. I Sverige; i Europa; i världen. På grund av en bild, en karikatyr, en artikel.

Vi har samlats här för att ingen vill leva på knä.

Yttrandefriheten är rätten att häcka makthavare. Kritisera idéer. Driva med religioner. Vara spretig. Slå uppåt och nedåt.


I alla samhällen finns yttrandefrihet för det som är accepterat. Det som faller innanför "det anständiga". Vad som avgör är hur vi behandlar dem som faller utanför. De obekväma. Provokatörerna; de politiskt extrema; satirikerna; de annorlunda; de jobbiga och envisa. De som tittar på världen på ett annat sätt och drar andra slutsatser. Yttrandefriheten är en rättighet som inte behövs för människor som tycker rätt. Det är en rättighet för dem som tycker fel. Bara för dem är den värdefull. 


En dag som denna är det lätt att stå upp för yttrandefrihet. Efter attacken mot Charlie Hebdo finns det gott och ont. De goda höll i en penna och de onda i ett semiautomatiskt gevär. Det gör det lätt att stå upp mot det onda. Men hoten mot yttrandefriheten tar inte alltid så drastiska former. De som vill begränsa yttrandefriheten gör det ofta med andra medel. Lagar begränsar yttrandefriheten – och leder i värsta fall till fängelse. Hot om våld leder till självcensur. Hot om social uteslutning likaså. 


Men hur behandlar vi våra obekväma? De som tycker annorlunda. De som utmanar det anständiga. De som sårar oss eller provocerar oss?

I Sverige har oerhört få medier publicerat de karikatyrer som stått i centrum för de senaste årens våldsamma konflikter. Tidningsredaktioner hänvisar till att det är känsligt. Att det kan såra. Vi begränsar debatten, ger efter för påtryckningar och utsätter andra för fara. Det som hände på Charlie Hebdo var ingen isolerad händelse. Samma sak var nära att hända på Jyllandsposten får några år sedan.


När allt kommer kring är det debatterna som tvingas fram genom att lyssna på andra obehagliga ämnen som är demokratins signum. Det som skiljer demokrati från andra styrelseformer. Debatterna är livsluften som garanterar delaktighet, förändring och politiskt engagemang. 

Vill vi verkligen ha ett debattklimat som tystnar allt mer, av rädsla för att stöta sig med någon? Vad får vi kvar? När övergår omsorgsfull hänsyn till begränsade ängslighet?

Kampen för yttrandefrihet börjar i oss själva. I vår tolerans mot andra människor och deras idéer. Att de får säga vad de vill utan att vi låter oss provoceras. Att vi som vuxna människor tar vårt ansvar; himlar med ögonen, skakar på axlarna och går vidare när vi ser något vi inte tycker om. Eller, varför inte ge svar på tal?


Det är demokrati. Det var något som tecknarna Charlie Hebdo förstod och fick betala det ultimata priset för.

Lev för principen. Lev stående. Det kanske låter pompöst – men det är värt det. Je suis Charlie.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.