Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tusentals vilda djur hotas av branden

Jonas Wahlström. Foto: Cornelia Nordström

Tusentals vilda djur hotas av den väldiga skogsbranden.

Men enligt Skansenchefen Jonas Wahlström hinner de flesta större djuren fly.

– De känner på sig det här. Fåglarna flyger sin väg och däggdjuren springer, säger han.

Den jättelika skogsbranden i Bergslagen har tvingat många människor att lämna sina hus vind för våg. Men förödelsen påverkar naturligtvis tusentals vilda djur i det 15 000 hektar stora området.

– Det blir förstås en stor påverkan för många djur, men det beror helt på vad det är för art. Fåglarna flyger sin väg och däggdjuren springer, säger Jonas Wahlström, föreståndare på Skansen.

Reptiler och smådjur dör

De flesta älgar, rådjur, harar och fåglar bör därför ha klarat sig bra undan elden. Värre är det för de mindre djuren som lever direkt på marken och inte lika snabbt kan ta sig därifrån.

– Sorkar och reptiler, som huggormar och snokar, gräver ofta ner sig i marken när det brinner. Om det är en mindre brand så klarar de sig bra, men vid en så här kraftig brand när det brinner djupt i marken då ligger de illa till, säger Wahlström.

Fågelungar är ett annat exempel som får problem vid bränder.

– Men lyckligtvis finns det nästan inga fågelungar kvar i skogen. Det hade varit värre om det inträffat i början på juni, säger han.

Nya djur flyttar in

Trots att många mindre djur troligtvis inte hunnit undan branden menar Jonas Wahlström att det på sikt inte är någon fara för djurlivet i området.

– Rent biologisk så spelar det här ingen större roll. Den lokala populationen försvinner, men det innebär att det kommer in nya snokar, huggormar och sorkar från områden runtomkring, säger han.

Skogsbränder är ett naturligt inslag och har genom årtusenden präglat den svenska skogen med dess arter.

– Många arter drar nytta av dem, och vissa insekter kräver bränder med jämna mellanrum för att kunna återuppstå, säger han.

Naturlig instinkt

Det har många gånger rapporterats om djurens sjätte sinne för att ta sig undan katastrofer långt innan människor upptäckt dem.

– När det börjar hända saker som är onormala då skyggar djuren. De känner på sig att saker inte stämmer och då drar de sig undan, säger Jonas Wahlström.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!