Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

30 000 protesterar mot finska regeringen

30 000 personer protesterar just nu mot den finska regeringens sparplaner i Helsingfors.

Foto: Läsarbild

Finlands statsminister Juha Sipilä menar att regeringens åtstramningar är ett måste.

Foto: Michel Euler

30 000 personer protesterar just nu mot den finska regeringens sparplaner i Helsingfors.

Stora delar av landet står helt stilla och människor har marscherat ut från sina arbetsplatser under förmiddagen.

I dag står Finland stilla när en massiv protest mot regeringens sparpaket tar plats i den finska huvudstaden. Enligt polisen är 30 000 på plats, skriver Svenska Yle.

Busslaster med människor från hela landet har färdats till centrala Helsingfors, rapporterar Yle. Samtidigt står alla tåg i landet stilla och butiker och daghem har slagit igen dörrarna.

Protesterna är en reaktion på den finska regeringens sparplaner som presenterades förra veckan.

Färre semesterdagar, halverad ersättning för övertidsarbete och införande av karensdag är några av regeringens planer på åtstramningar som inte mottagits med varm hand. Facken svarar därför med den storprotest som anordnas just nu i Helsingfors som beräknas kosta 100 miljoner euro.

Budskapet från regeringens sida är att åtgärderna på arbetsmarknaden är nödvändliga för att öka landets konkurrenskraft och för att få i gång Finlands ekonomi kräver statsminister Juha Sipilä att arbetskraftskostnaderna sänks med fem procent.

Demonstation klockan 11

Klockan 11 inleddes demonstrationen på Järnvägstorget i Helsingfors. Yle rapporterar att det är karnevalsstämning på torget - trots ösregn och åska. Bland demonstranterna syns banderoller, ballonger och plakat med slagord.

– Det är väldigt betydelsefullt att vi är så många här i dag. Vi är här för att försvara grundlagen, Finlands rykte och rätten att avtala om villkoren på arbetsmarknaden, sa Akavas ordförande Sture Fjäder i sitt tal under demonstrationen.

Han påpekade också i talet att Akava strå på de svagas sida och att protestaktionen har fått stöd utanför Finlands gränser. Han tillade att man kräver att regeringen tar tillbaka vad han kallar för "sin tvingande lagstiftning".

Trafiken påverkas

Främst påverkas trafiken. Bussar och tåg står hela dagen, liksom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen, rapporterar Yle.

Stationerna var folktomma på morgonen, biltrafiken beräknas bli livligare än vanligt och färjetrafiken uppskattas vara stilla i minst två timmar. Enligt finska Vasabladet ställs även 16 inrikesflyg in.

Men även många butiker hålls stängda, posten delas inte ut och färre poliser är i tjänst, rapporterar Yle.

Studenter kommer att ockupera en av byggnaderna vid Helsingfors universitet i eftermiddag. Bakom ockupationen ligger gruppen Angry Student som bjudit in bland annat studerande, personal vi universitetet och personal för att ta över byggnaden.

Vid 13-tiden lokal tid började demonstranterna röra sig bort från Järnvägstorget. Enligt polisen har demonstrationerna förlöpt lugnt.

Finlands fackförbunds centralorganisation (FFC) uppskattar att omkring 300 000 löntagare har deltagit i demonstrationer runtom i landet.

LO redo att förhandla

Protesterna handlar om "regeringens tvångslagstiftning" säger Sture Fjäder, ordförande för akademicentralen Akava, säger till SVD.

– De vill tvångslagstifta om villkoren på arbetsmarknaden. Det är någonting som arbetsmarknadens partier alltid kommit överens om, säger han.

Lauri Lyly, Finska LO:s ordförande säger till Yle att han inte är beredd att gå med på statsministerns krav - men betonar att man är redo att förhandla.

– Fem procent är mycket för en person som förtjänar 2000 euro i månaden, och det är därför vi inte kan svälja de här förslaget direkt, sa han på torsdagen till tidningen.

LO:s Matti Hirovla: "Inte jämlikt"

Matti Hirovla, projektchef på finska LO, säger till SVD näringsliv att facket inte kan gå med på sparpaketet och att kraven är ojämlika då de riktas mot arbetstagarna samtidigt som arbetsgivarna inte berörs.

– Det är inte jämlikt. Regeringen har tagit arbetsgivarnas sida mot löntagarnas. Det är ingen bra utgångspunkt, säger han till tidningen.

Kan slå hårt mot kvinnor

Även tjänstemannacentralen STTK deltar i dagens protester. STTK:s ordförande Antti Palaola säger till Yle att man beräknar att en tjänstemannafamilj på fyra personer får 1000 euro mindre per år om regeringens sparpaket går igenom. Det kommer att slå speciellt hårt mot kvinnor som jobbar inom offentlig sektor och servicebranschen.

– Då köpkraften minskar börjar man spara på pengarna, familjens utgifter anpassas efter inkomsterna och konsumtionen minskar. Att minska på köpkraften leder bara till fler arbetslösa, säger Palola till tidningen.

Samtidigt tror både STTK och Akava att man kommer att komma fram till ett gemensamt alternativ som tillfredsställer regeringen, renligt Yle.

- Vi vill för vår del att alla löntagarorganisationer med sina egna förslag kan nå ett gemensamt alternativ. Vi hoppas också att innehållet i det här förslaget uppfyller regeringens krav, säger STTK:s ordförande Antti Palola i Yles tv.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!