Tusentals ton godis säljs under påsken

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nougatäggen är en av de absoluta favoriterna under påsken.
Likaså dragéägg.
Och påskfigurer i skum.

Godisafton, godisdagen och annandag godis.

Aldrig äter vi så mycket lösgodis som under påsken.

Och toppsäljarna är varje år desamma: Nougatägg, dragéägg och påskskum.

– Det är en viktig ingrediens under högtiden för alla som träffas och äter tillsammans. Det är ett roligt inslag under påsken, säger godisföretaget Candykings vice vd Carl Rosang.

Chokladpraliner säljer 44 procent bättre under påskveckan, jämfört med en genomsnittsvecka, enligt Svensk Handels påskprognos, som också visar att handlarna tycker att påsken är näst årets viktigaste högtid, enbart slagen av julhelgerna.

Branschföreningen Chokofa räknar med att lösgodisförsäljningen under påsken står för tio procent av hela årets godissnaskande.

– Det är svårt att mäta exakt eftersom man levererar några veckor innan, men det ligger där någonstans, säger Håkan Björklund vid Axfood som varit organisationens vd under elva år.

Trendsmaker inom godisvärlden är lakrits, som blev stort 2010 men fortfarande håller i, samt sött och syrligt.

"Traditionella"

Men just till påsk är vi inte så mycket för nya smaker.

– Vi är ganska traditionella, säger Håkan Björklund.

I motsats till Aladdinaskar och färdiga godispåsar under julen är det plockgodis som gäller under påsk. Lösgodis är en svensk specialitet. Både tyskar och norrmän äter mer godis totalt, men när det gäller lösgodis ligger svenskarna i topp i Europa.

Godisföretaget Candyking sålde förra året 3 000 ton smågodis till påsk, enligt Dagens Industri.

Även i år hoppas man på stark påskförsäljning.

– Det är påtagligt hur stort intresse det är för högtidsprodukterna. Inslagna ägg säljer vi till exempel mycket av. Med det sagt går ordinarie storsäljare också bra, så det blir ett generellt lyft för hela marknaden, säger Carl Rosang, ansvarig för sortiment och inköp på Candykinggruppen, till Expressen och fortsätter:

– Det är en viktig ingrediens under högtiden för alla som träffas och äter tillsammans. Det är ett roligt inslag under påsken.

Även de riktigt små godis- och chokladfabrikerna ökar sin försäljning till påsk. Candyking har flera olika leverantörer till sitt påskgodis.

– Vi köper in godis från Sverige och hela Europa. Bland annat från Toms, Fazer och Dals, så vårt godis görs både i Sverige och runtom i Europa, säger Carl Rosang.

FAKTA

Sju lösgodisfavoriter – storsäljare året om

Till påsk väljer vi lösgodis framför förpackat godis som chokladaskar. De här sju sorterna ligger i topp i försäljningen året om.

1. Center

2. Dumle

3. Lysmelk (mjölkchoklad)

4. Hallonlakritsskallar

5. Sura colaflaskor

6. Polly

7. Colaflaskor

Källa: Branschföreningen Chokofa.

FAKTA

Fem storsäljare till påsk

Utöver de traditionella lösgodiset finns det fem klassiska påskkarameller som ligger i topp varje år.

1. Nougatägg.

2. Dragéägg.

3. Påskfigurer i skum.

4. Stekt ägg.

5. Dragerade produkter.

Källa: Candyking och Chokofa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.