Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tusentals tider lediga – trots att Stockholm sänker åldersgränsen

EU-kommissionen har gjort upp med Pfizer Biontech om att snabba på leveranserna till EU. Sverige får ytterligare en miljon doser från Pfizer innan halvårskiftet. Så här sa Richard Bergström om det på onsdagen.
Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening.
Foto: Privat / PRIVAT
Kistamässan förvandlas till vaccinationscentral.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Region Stockholm berättade under torsdagen att man nu tillåter alla över 65 att boka tid för vaccin. 

Samtidigt är majoriteten av alla vaccintider lediga den här veckan.

Överläkaren Johan Styrud är kritisk.

– Man måste göra det enklare att boka och erbjuda vaccin på fler platser, säger han till SVT. 

Denna vecka finns det 12 500 lediga vaccintider i Stockholm men 7600 av dem hade ännu inte uppbokats på torsdagen, skriver SVT.

Sent på torsdagseftermiddagen finns fortfarande 2 000 lediga tider kvar.

Region Stockholm har under veckan öppnat flera nya vaccinationscentraler och under torsdagen ändrade man så att alla över 65 år kan boka en tid för vaccinering. Men huvudstaden har haft problem med att få personer att bokat tiderna. 

Expressen har tidigare rapporterat om tusentals tider som förblir obokade , och både Leif GW Persson och Agnes Wold har varit kritiska mot regionen och att det på flera håll krävs mobilt bank-id för att boka en tid.

Kritiken mot region Stockholm

Nästa person att vara kritisk mot vaccinsystemet är Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening. 

– När jag ser det kaos som är på sjukhusen så skulle jag vilja att siffran var 100 procent i dag, säger han till SVT och fortsätter:

– Man måste göra det enklare att boka och erbjuda vaccin på fler platser. Konsekvensen av att vi halkar efter är att pandemin förlängs, att fler blir sjuka och fler dör. 

Svaret från Stockholm

Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i region Stockholm, har tidigare svarat på kritiken under en pressträff:

– För att få en vaccinationstid vid en vårdcentral kan man boka tid digitalt eller på andra sätt för de som inte ha har bank-ID. För de som vill boka sin vaccination via vår särskilda vaccinationsmottagning, måste man göra det via en app och ha bank-ID. Ju fler som bokar digitalt, desto lättare blir det att komma fram för de som inte har möjlighet att boka digitalt.

De har inlett fas 3

Tidigare har Region Kalmar meddelat att man nu inleder fas 3 av vaccineringen, vilket innebär att personer mellan 60-64 år kan boka en tid för vaccinering. . 

Under torsdagen meddelade även region Jönköping att man från och med fredag går in i fas 3. 

FHM: Ttesta symtomfria elever

Smittspridningen är hög i skolan och nu vill Folkhälsomyndigheten att man börjar testa elever som varit i nära kontakt med någon med konstaterad covid-19.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.