Tusentals svenskar mitt i brandinfernot

Johanna Vallberg befinner sig utanför Alanya i Turkiet
Plötsligt stod hela berget i brand.
Foto: Johnny Martinsson/privat
Stefans pappa har bott hela livet på gården, som varit i familjen sedan 40-talet när han farfar fick marken.
Foto: Johanna Hazianastasiou

Bränderna rasar runt medelhavet. Flera turistorter i Turkiet och på grekiska Rhodos har varit omgärdat av bränderna.

Flera svenskar har varit på plats och vittnar nu om sömnlösa nätter när bränderna krupit allt närmare.

– Det gick väldigt fort, det sa bara pang och sen brann hela berget, berättar Stefan Hazianastasiou, på plats i Kalamona, Rhodos.

Och värmen fortsätter. På tisdagen kan det bli 47 grader i Grekland.  

Skogsbränderna rasade under söndagen på turistön Rhodos, Grekland. Räddningspersonal kämpade med tre helikoptrar och två specialbyggda flygplan för att vattenbomba bränderna. Bränderna har tvingat flera boende i en rad byar att evakuera sina hem och även militärbasen i Kalamonas har utrymts. Under natten dog elen på delar av ön, vattnet stängdes av och på sina håll ska även telenätet varit nere.

Johnny Martinsson och Tina Jeppsson bor i Damatria på öns norra spets. De berättar att de suttit uppe hela natten och vakat utifall skogsbranden skulle komma närmare hemmet.

– Det har varit rejäla bränder ganska nära inpå knuten, så vi hade packat en liten väska.

Enligt svenska utrikesdepartementet befinner sig uppskattningsvis 3 000 svenskar på Rhodos just nu. De har i nuläget inga uppgifter om att några svenskar ska ha skadat sig i bränderna.

Skogsbränderna rasade under söndagen på turistön Rhodos,
Foto: Johnny Martinsson/privat

Släckningen fortsätter på måndagen

Under måndagsmorgonen berättar hon att hon ser helikoptrar och flygplan åka skytteltrafik ner till havet för att hämta vatten som de sedan släppte över de fortsatt glödande grekiska bergen och kullarna.

– När mörkret kom slutade de flyga med helikopter, då bara lät de det brinna mer eller mindre, berättar sambon Johnny. Det var jävligt otäckt, det var hemskt.

Under måndagen har Johnny åkt runt i området. På bilden, en kamel på djurparken, Farma of Rhodes, som skadats av elden och får vätskeersättning.
Foto: Johnny Martinsson

På stranden samlades människor från grannbyn som hade flytt sina hem. 

– Det var kanske hundra personer där och folk satt och grät. Himlen upp mot Rhodos var som ett rött sken.

Tina Jeppsson och Johnny Martinsson på plats i ett brandhärjat Rhodos.
Foto: Privat

Stefan Hazianastasiou är på besök på sin pappas gård i området Kalamonas, också det på öns norra spets. Han hade varit på utflykt till en närliggande ö under dagen – när han kom tillbaka stod området i brand.

Plötsligt stod hela berget i brand.
Foto: Johanna Hazianastasiou

Även Stefan berättar att släckningsinsatserna upphörde i och med skymningen. 

– Senare under kvällen flammade hela berget upp. Det sa bara pang och sen brann hela berget. Vi var väldigt oroliga att det skulle sprida sig hitåt.

Har snöat aska

Han berättar att de packade bilen med nödvändigheter och att de fick köra hans mamma hem till systern i en by längre bort. Men pappan vägrade lämna gården.

– Så vi satt upp i stort sett hela natten och kollade så det inte kom hit. Det har varit en sömnlös natt när vi bara kollat på hur bränderna spritt sig, säger Stefan Hazianastasiou.

Stefan Hazianastasiou står mitt i förödelsen på Rhodos.
Foto: Johanna Hazianastasiou

På måndagsmorgonen åkte han och tittade på förödelsen och kunde konstatera att det brunnit bara en kilometer bort. Han berättar att de senaste dagarna varit dystopiska, detta eftersom skogsbränderna i Turkiet skickat askmoln bort till Rhodos.

– Det har snöat aska här på än. Det är otäckt när allt kommer på samma gång, säger han.

Åtta döda i bränderna i Turkiet

Susanna Haglund, 36, bor i ett litet område Dörteppe, mellan Milas och turistorten Bodrum på Turkiets sydkust. Där han skogsbränderna rasat i en veckas tid.

– Än så länge är bränderna ganska långt bort men det som är obehagligt är att det startar på så många ställen samtidigt. Vi är förberedda på att evakuera, vi har bilen packad och tankad.

I fjärran, skogsbranden på den turkiska sydkusten. Boende i området beordras att hålla sig hemma.
Foto: Privat

Hon förklarar att det kan vara svårt att få tillförlitlig information om bränderna i området.

– Det är mycket rykten som snurrar runtom att människor medvetet tänder på, berättar hon.

Totalt åtta personer har dött i skogsbränderna på Turkiets sydkust, vilket bland annat Reuters rapporterar om. 45 helikoptrar och cirka 11 000 räddningsfordon har mobiliserats i släckningsarbetet av ett hundratal bränder – de har också har fått understöd av brandflyg från Ryssland, Azerbajdzjan och Ukraina.

Enligt uppgifter från svenska utrikesdepartementet befinner sig 550 svenska medborgare i de brandhärjade områdena på den turkiska sydkusten.

Enligt UD är det i nulägen inte aktuellt att evakuera svenskar från de brandhärjade länderna. 

Hans gård hotas av bränderna på Rhodos: ”Vi vakade över gården hela natten”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.