Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tusentals svenskar befinner sig i landet

Tusentals svenskar befinner sig just nu i Turkiet.
Foto: Tolga Bozoglu / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Charterbolagen arbetar nu för fullt med att ta reda på deras resenärer befinner sig.
Foto: Emrah Gurel / AP TT NYHETSBYRÅN

Runt 6 200 svenskar är fast i det krisdrabbade Turkiet på charterresor.

De svenska charterbolagen jobbar febrilt för att få mer information om läget i landet.

– Vår första prioritet är att ta reda på var våra resenärer befinner sig, säger Jennie Boström, pressinformatör vid Apollo.

Sent på fredagskvällen meddelade turkisk militär att de tagit kontroll över landet i en statskupp för att störta president Erdogan och regeringen. Ett besked som fick de svenskar charterbolagen att börja krisarbeta med att ta reda på läget för sina resenärer.

Sammanlagt befinner sig drygt 6 000 svenskar på charterresor i landet med de tre största svenska charterbolagen Apollo, Ving och Fritidsresor.

Magdalena Öhrn, informationschef Ving, skriver i ett mejl att bolaget har cirka 2 600 resenärer som för tillfället befinner sig i Turkiet.

– Vi håller precis på att sätta oss in vad som har hänt. Vi har nu etablerat en kontakt med vår personal på plats. Nu undersöker vi situationen, säger hon.

Flyg planerade under lördagen

Mathias Bergendahl, informationschef Fritidsresor, säger att de håller på att undersöka hur kunderna påverkas. Bolaget har nästan 1 400 resenärer i Antalya-området och ytterligare 300 personer i Dalaman-området. Totalt har bolaget 1 700 resenärer i Turkiet.

Fritidsresor har beslutat att ställa in resor som planerats avgå under morgondagen, 16 juli.

Enligt bolaget kommer hemresor ske med ordinarie hemvändande flyg. UD bedömer inte att resmålen i Turkiet måste evakueras.

– Vi kommer att se över det här just nu. Vi från Sverige har flyg planerade under eftermiddagen. Om det sker en förändring där kommer vi kontakta våra kunder direkt, säger han.

De har 1610 resenärer i Turkiet

Apollo undersöker även hur läget i Turkiet kommer att påverka deras resenärer som är på plats i landet.

– Nu försöker vi ta reda på vad som sker. Vår första prioritet är att ta reda på var våra resenärer befinner sig, säger Jennie Boström, pressinformatör vid Apollo.

Hon säger att de jobbar för att deras resenärer ska känna sig trygga.

Totalt har Apollo 1 600 resenärer i badorterna och tio personer i Istanbul.

– Det är ännu för tidigt att uttala sig om hur påverkan kommer se ut för oss. Jag är just nu i plats med den del av vår organisation som pratar med destinationerna.

Charterbolaget Solresor har 197 svenska resenärer i Turkiet, uppger Christan Nissen, vd på Solresor.

De svenska charterbolagen Apollo, Ving, Solresor och Fritidsresor har runt 6 200 svenskar i landet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.