Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tusentals som köper knark har avslöjats

Polisen är flera tusen misstänka svenska narkotikaköpare på spåren efter en internationell insats mot dold droghandel på nätet.

– Man tror att man är skyddad, men det är man inte, säger polisens underrättelsechef.

Den internationellt samordnade insatsen pågick under förra veckan och kan nu summeras med 20 000 misstänkta narkotikaköp från Sverige och 3 000 misstänkta köpare fördelade över hela landet.

– Det som är speciellt med det här är att det är försäljning som har skett över darknet, säger Linda Staaf, chef för underrättelseenheten på polisens nationella operativa avdelning (NOA), till TT.

Skyddar och utnyttjas

Darknet är en del av den så kallade djupwebben, en gigantisk del av internet som inte går att hitta via vanliga sökmotorer. Användares identitet och det som görs på darknet skyddas av kryptering – vilket räddar liv på till exempel demokrati- och människorättsaktivister i hårdföra regimer. Men möjligheten till anonymitet utnyttjas också av kriminella, som använder darknet för att bland annat sälja droger och vapen och till människohandel.

Försäljningen sker ofta också genom den digitala kryptovalutan bitcoin.

– Anledningen till att man gör det på darknet är för att man tror att man är anonym och skyddad. Men det visar vi tydligt nu att man inte är, säger Linda Staaf.

Vanligt i glesbygd

Trots att polisens spaning försvåras av kryptering är inga system säkrare än sina användare. Hittar man en person i försäljningskedjan kan ett stort antal brott och misstänkta rullas upp.

– Även om krypteringen finns där så kan man identifiera köpare via säljare och så vidare. Vi kommer över information i olika typer av tillslag, ibland via utlandet eller i vårt samarbete med tullen, säger Linda Staaf.

Hon pekar också på att det i viss mån är en annan typ av köpare som handlar narkotika på darknet, än som skulle handla på öppen gata.

– Den bild vi har är till exempel att det är vanligare i glesbygden att handla på det här sättet. Det lockar också köpare som i vanliga fall inte skulle, eller inte skulle våga, köpa narkotika.

"Internet är gränslöst"

Det senaste året har sex av de största svenska narkotikasäljarna på darknet gripits. De som har dömts har fått uppåt 10 års fängelse.

Även om den samordnade insatsen är avslutad fortsätter den i Sverige, i fortsatt underrättelsesamarbete med andra länder.

– Internet är gränslöst och då får myndigheterna också jobba över gränser på det här sättet. Och informationsutbytet mellan olika länder har stor betydelse, säger Linda Staaf.

TT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.