Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tusentals skrev under mot tillfällig asyllag

Fredrik Lundh Sammeli som är Socialdemokraternas migrationspolitiska talesperson var på plats för att ta emot buntarna med namnen.
Foto: Expressen
Folkkampanjen består av en rad organisationer som protesterar mot de planerade åtgärderna som bland annat innefattar tidsbegränsade uppehållstillstånd och minskad familjeåterförening.
Foto: Expressen

Färre flyktingar ska få stanna i Sverige och det blir svårare för familjer att återförenas. 

Regeringens hårda flyktingpolitik har mött kritik. 

På onsdagen lämnades över 67 000 namnunderskrifter in utanför riksdagen i protest mot den tillfälliga asyllagen som förväntas röstas igenom på tisdag. 

På onsdagen lämnade Folkkampanj för Asylrätt in 67 382 namnunderskrifter utanför riksdagen i protest mot den tillfälliga asyllagen som riksdagen röstar om på tisdag.

Kampanjen består av en rad organisationer som protesterar mot de planerade åtgärderna som bland annat innefattar tidsbegränsade uppehållstillstånd och minskad familjeåterförening. 

Jorge Londoño som är förbundsordförande i Rädda Barnens ungdomsförbund menar att lagen går emot barnkonventionen, mänskliga rättigheter, splittrar barnfamiljer och är väldigt problematisk på flera sätt. 

– Vi vill i Rädda Barnens ungdomsförbund att det ska vara tydligt att det fortfarande finns möjlighet att rösta nej. Nu måste man visa att man vågar vara modig och rösta med hjärtat och inte partipiskan, säger Jorge Londoño.

Uppmanar alla att stödja 

På tisdagen när riksdagen röstar för det nya lagförslaget samlas Folkkampanj för Asylrätt utanför riksdagen för att visa att regeringen inte har stöd för sin politik – och uppmanar alla att visa sitt motstånd på plats.  

– Jag kommer säga att det kommer vara en dag då vi har flaggan på halvstång när vi röstar igenom den lagstiftningen, säger Jorge Londoño.

Tina Morad från Refugees Welcome Stockholm hoppas att namninsamlingen ska ge resultat. 

– Vi hoppas fortfarande men läget är väldigt komplex med tanke på att regeringen varit väldigt för den här riktningen, säger hon.

Fredrik Lundh Sammeli som är Socialdemokraternas migrationspolitiska talesperson var på plats för att ta emot buntarna med namnen. Han tycker att det är bra att människor visar sitt engagemang men säger samtidigt att han skulle bli förvånad om förslaget inte går igenom på tisdag.     

Johan Forssell, Moderaternas migrationspolitiska talesperson, uttrycker även han sin uppskattning över engagemanget – men tror inte att uppropen kommer att förändra något.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.