Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tusentals samlades för minneshögtid på Bali

202 människor, från 22 länder, dödades i terrorattacken för ett år sedan. Bland offren fanns sex svenskar.
Tusentals sörjande samlades på söndagen till en minneshögtid på Bali för de 202 som dödades i terrorattacken för ett år sedan.
Bland offren från 22 länder fanns sex svenskar.
Vid en minnesdamm tändes 22 ljus för att symbolisera de länder vars medborgare dödats i attacken som islamistnätverket Jemaah Islamiyah anses ligga bakom.
  • BILDSPECIAL FRÅN BALI - klicka här

    Anhöriga till två av de svenska offren var på plats vid högtiden. Sveriges ambassadör i Indonesien, Harald Sandberg, ryckte in och hjälpte svenskar efter bombdåden förra året. Han ledde på söndagen den svenska delen av minnesceremonin. - Det var en värdig och oerhört vacker minnesstund, sade han i telefon till TT. Ett ljus tändes för varje land som förlorade medborgare. Sandberg tände Sveriges ljus. Senare hölls också en speciell svensk minnesstund. Krans på bombplatsen - Gemensamt ställde vi en krans vid det minnesmärke som har byggts på bombplatsen. Dessutom deltog svenskarna i en ceremoni på stranden i Kuta, där baren Paddy's och nattklubben Sari Club sprängdes av två bomber. Den stora minnesstunden med 3 000 deltagare leddes av Australiens premiärminister John Howard. En flicka från Bali, som överlevde attacken, läste texter ur Bibeln och islamiska och hinduiska böner bads. Gitarristen John Williamson avslutade högtiden med att spela Waltzing Matilda, Australiens inofficiella nationalsång. Hittills har tre män dömts till döden för bombdådet. Två av dem är bröderna Amrozi och Mukhlas. Den tredje, imam Samudra, avfärdade minneshögtiden som en ''billig kampanj'' för att öka premiärminister Howards popularitet, sade männens advokat Qadhar Faisal enligt AFP. ''Pris för kampen'' De 202 bomboffrens död är priset för den islamiska kampen, ska Samudra ha sagt. Jemaah Islamiya, en islamistgrupp som tros ha koppling till terrornätverket al-Qaida, har pekats ut som ansvarig för dåden. Under rättegången sade Samudra att han kände ''avsmak'' för de vitas uppträdande på Bali. Alla tre dödsdömda har överklagat sina domar. Samtidigt säger de att de inte är rädda att dö. Imam Samudra sade i en intervju på söndagen i tidningen Pikiran Rakyat att han har följt Guds vilja. - Dödsstraffet stärker bara min tro. Jag hyser förtröstan, Gud har lovat mig en plats i himlen. Indonesiens säkerhetsminister Susilo Bambang Yudhoyono lovade vid minneshögtiden på söndagen att fortsätta jakten på fem misstänkta som fortfarande är fria, rapporterar AFP. Balis polischef sade i lördags att de fem tros ha konstruerat två bomber till som är svåra att upptäcka eftersom de innehåller ''nästan bara plast''.

    Logga in för att följa

    Det är gratis och går snabbt!