Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tusentals pingvinungar döda — katastrof hotar

Kolonin med adeliepingviner har råkat ut för en katastrof. Arkivbild.
Foto: Coloubox
Tusentals ägg förblev okläckta och tusentals ungar dog. Bara två ungar överlevde. Arkivbild.
Foto: Colourbox

En koloni med 40 000 adeliepingviner på Antarktis drabbades av en katastrof mitt i kläckningssäsongen.

Bara två pingvinkycklingar överlevde. Tusentals ungar dukade under, och tusentals ägg förblev okläckta.

Boven i dramat är klimatförändringarna, uppger forskare för The Guardian. 

En fransk forskargrupp, med stöd av WWF, har följt pingvinkolonin på östra Antarktis sedan 2010.

Svalt ihjäl eller frös till döds i regnet

I kolonin med 18 000 par adeliepingviner lyckades i år bara två kycklingar överleva. Övriga nykläckta svalt ihjäl eller dukade under på grund av nedkylning.

Tusentals ägg låg samtidigt kvar på marken okläckta, skriver The Guardian. 2013 drabbade samma öde pingvinkolonin - men då överlevde inga kycklingar, enligt de franska forskare som finns på platsen.

För närvarande ökar isen vid Antarktis, men sett över längre tid kommer den att minska dramatiskt, befarar klimatforskare.
Foto: / AP AUSTRALIAN ANTARTIC DIVSION

Orsakerna till massdöden uppges vara klimatbaserade. Dels har istäcket varit ovanligt tjockt och utbrett även under sommaren på just denna del av Antarktis, vilket tvingat de vuxna pingvinerna att ta sig 100 kilometer längre än normalt för att hitta mat i havet.

Gigantisk glaciär bröts loss 2010

Dels har det varit en mycket regnrik period. De nykläckta pingvinerna har dåligt skydd mot väta i sin fjäderdräkt och har frusit ihjäl - eller svultit ihjäl i väntan på att föräldrarna ska återvända med mat.

En av forskarna, Yan Ropert-Coudert, uppger att de lokala variationerna i istäcke och klimat hänger ihop med att den gigantiska Metzglaciären bröts sönder 2010 och en isformation lika stor som hela Luxemburg gav sig i väg.

Ökande turism kan liksom klimatförändringar utgöra ett hot mot det marina livet vid Sydpolen.
Foto: SHUTTERSTOCK

Detta ska ha skett cirka 250 kilometer från ön, Petrels Island, där den drabbade pingvinkolonin lever. Glaciärsönderfallet har påverkat havsströmmar och isläggning i området, enligt forskarna.

Den bakomliggande orsaken är klimatförändringar som skapar oväntade kast i vädertyp och temperaturer. De franska forskarna befarar att isen kommer att minska dramatiskt vid Sydpolen sett över längre tid.

Internationellt möte om marint skyddsområde

Pingvinerna tillhör förlorarna när detta sker.

– Det kommer fortfarande att vara år när pingvinernas fortplantning går helt okej. Men sett över tid kommer det att slå fel mer eller mindre regelbundet, säger Yan Ropert-Coudert till The Guardian.

Forskarna vill därför skapa fler skyddsområden för det marina livet på Antarktis.

I nästa vecka kommer 24 länder plus EU i organet CCAMLR att samlas för att diskutera hur djurliv och natur vid Sydpolen ska bevaras när fiske och turism växer stadigt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.