Tusentals migranter tar sig till USA:s gräns

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Joe Biden.
Foto: STEFANI REYNOLDS / POOL VIA CNP / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Gränsen mellan Tijuana, Mexiko och San Diego, USA.
Foto: MIKE BLAKE / REUTERS X00030

President Joe Bidens första migrationskris står för dörren.

Tusentals mindreåriga från Centralamerika har sökt sig till den amerikanska gränsen i hopp om ett mer liberalt mottagande – men pandemin försvårar mottagandet.

– Som väntat fick Biden administrationen knappt någon smekmånad, säger Donald Kerwin, vd på tanksmedjan Center for migration studies, till New York Times. 

Problem hopar sig i Centralamerika. Två orkaner har nyligen rivit upp många familjers hus i Guatemala och Honduras, pandemin har ställt ekonomin på ända och de kriminella gängen stärker sitt järngrepp om flera samhällen.

Tusentals barnfamiljer har sökt sig till den amerikanska gränsen, i hopp om att Biden-administrationen ska släppa in dem i landet. Samtidigt har den Mexikanska regeringen nyligen inför en lag som förbjuder landet från att häkta flyktingbarn som är yngre än tolv år gamla, vilket gör att de vägrar ta emot barnfamiljer som inte får komma in i USA.

Sängarna halveras under pandemin

Under de senaste dagarna har över tusen personer släppts in i USA. Och pandemin gör det svårt att ombesörja flyktingarna. Den amerikanske myndigheten för flyktingbosättning har sett en kraftig ökning av antalet migranter i behov av tak över huvudet. Samtidigt har pandemin gjort att de behöver dra ner på antalet sängplatser med ungefär hälften.

– Det är av yttersta vikt att Biden administrationen lever upp till sitt löfte om en rättvis och human behandling av migranterna vid gränsen, säger Lisa Koop vid det nationella centret för migranters rättigheter till USA today. 

Oro över att Bidens ekonomiska stimulansplan är för stor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.