Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tusentals migranter hemlösa efter branden

Tusentals asylsökande på Lesbos är hemlösa: ”Vi har förlorat allt”.
Natten till onsdag utbröt branden i lägret Moria på grekiska ön Lesbos.Foto: PANAGIOTIS BALASKAS / AP TT NYHETSBYRÅN
I lägret har omkring 12 000 migranter bott.Foto: ORESTIS PANAGIOTOU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tusentals migranter är nu strandade på gator och fält efter branden.Foto: ORESTIS PANAGIOTOU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Tyskland och Frankrike har kommit överens om att ta emot omkring 400 barn från det drabbade lägret.Foto: ORESTIS PANAGIOTOU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tusentals migranter är strandade efter branden på grekiska Lesbos. 

Grekiska regeringen har tagit fram tusentals tält för att ge migranterna tak över huvudet – en plan som motsätts av lokala myndigheter, skriver Reuters.

Samtidigt har Tyskland och Frankrike kommit överens om att ta emot omkring 400 barn från det drabbade lägret, enligt TT. 

Det var natten till onsdag som branden bröt ut flyktinglägret Moria på grekiska ön Lesbos. 

12 000 personer som befann sig i lägret evakuerades – och sedan dess har tusentals tvingats sova på gator och fält. Många av dem är barn. 

– Moria är över. Vi har varit på gatan i två dagar. Inget vatten, ingen mat och väldigt kallt på natten, säger Zohra, en 25-årig kvinna från Afghanistan till Reuters. 

Den grekiska regeringen har fått fram tusentals tält för att hjälpa de hemlösa migranterna – men lokala myndigheter motsätter sig planen.

Anledningen är att de befarar att det resulterar i ett nytt permanent flyktingläger, skriver Reuters. 

Tyskland och Frankrike kan ta emot 400 barn

I stället vill lokala myndigheter att migranterna transporteras till hamnen Piraeus i grekiska huvudstaden Athen. 

– Detta är inte praktiskt genomförbart, det skulle orsaka fler säkerhetsproblem med anledning av coronaviruset, säger migrationsministern Notis Mitarachi i grekisk tv, enligt Reuters. 

Nyhetsbyrån skriver att lägret i förra veckan sattes i karantän efter att en 40-åring testat positivt för viruset. Innan branden bröt ut hade minst 35 personer smittats. 

Samtidigt som frågan om var migranterna ska ta vägen kvarstår, så har Frankrike och Tyskland kommit överens om en EU-gemensam insats för att ta emot omkring 400 barn, skriver TT. Även Nederländerna har öppnat för att ta emot omkring 50 barn och ytterligare 50 personer. 

EU-kommissionens vice ordförande Margaritis Schinas har under torsdagen varit på plats på Lesbos. 

Reportage: ”Kilometer efter kilometer av misär”

CNN rapporterar från Lesbos.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.