Turkiets president Recep Erdoğan bekräftade på lördagen att landet nu öppnar sina gränser mot Europa. Beskedet kom efter att 33 turkiska soldater dödats i ett luftangrepp i Idlib i Syrien.
Tusentals flyktingar har nu lämnat Turkiet, och hamnat i ett ingenmansland eftersom Grekland håller gränsen till EU stängd. Enligt AFP ska migranter där ha brakat samman med grekisk polis – som skjutit tårgas.
– Vad gjorde vi i går? Vi öppnade dörrarna. Vi kommer inte att stänga dessa dörrar. Varför inte? För att EU borde hålla sina löften, säger Erdoğan, enligt AFP.

”Ska inte tillbaka till 2015”
Det var efter flyktingkrisen 2015 som Turkiet och EU ingick i ett avtal. Turkiet skulle stänga sina gränser mot en betalning i miljardklassen – plus förmåner som visumfrihet till Schengenområdet.
Nu hävdar alltså Erdogan att EU inte hållit sina löften och har därför öppnat gränsen.
1,32 miljoner människor ansökte om asyl i EU 2015 – 190 000 till Sverige. Det slog hårt mot mottagningsapparaten, och regeringen avrådde asylsökande från att komma till Sverige.
– Regeringen följer den här utvecklingen noga. Vi ska inte tillbaka till den situation vi hade 2015, säger Morgan Johansson, migrationsminister.
– Vi bedömer att risken för en ny flyktingkris likt 2015 är avsevärt mindre i år. Situationen i EU och Sverige ser annorlunda ut. Sverige har en annan lagstiftning och det är svårare för människor att ta sig genom Europa i dag.
Han tillägger:
– Vid många gränsövergångar i Europa finns det nu gränskontroller och även Sverige har sedan 2015 inre gränskontroller. Migrationsverket har sedan 2016 ett utökat beredskapsansvar och regeringen har en nära dialog med Migrationsverket.
Kristerssons krav
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger han inte tar Turkiets öppna gräns med ”lätt hand” – utan vill nu sätta press på EU att återuppta diskussioner med Turkiet.
På Facebook skriver han ”Stefan Löfven måste agera”. I Expressen TV utvecklar han:
– Europas yttre gräns är ett gemensamt EU-ansvar, men det finns ett starkt intresse för detta, för vi vet att Sverige och Tyskland tillsammans med några andra länder är de tydligaste mottagarländerna om det är många människor som börjar röra på sig, säger han i Expressen TV och svarar vad han vill att EU ska göra.
– Att nu bygga upp en fungerande gränskontroll på allvar. Ramverket finns, men det kommer inte att klaras av med bara grekiska och bulgariska krafter. Sverige ska ta initiativ för att EU bidrar med omfattande insatser för att skydda den europeiska gränsen.
Vad vill du att det görs praktiskt för att stoppa miljoner flyktingar?
– Vi vet inte var det här tar vägen, därför behöver vi vara förberedda. Det var vi inte 2015: Vi kan inte vänta till det är för sent. De här länderna måste få hjälp om de ska klara av att skydda sina gränser. Och det krävs både pengar och personal. Sen måste diskussionerna återupptas med Turkiet.