Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tusentals kvinnor sexslavar hos IS

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Hamshe lyckades fly från sin fångenskap.
Foto: BBC Arabic

Islamiska staten (IS) har tagit tusentals yazidiska kvinnor som fångar.

Sedan i augusti förra året har 300 av dem lyckats bli fria, enligt ett reportage från BBC som visades i SVT:s Agenda på söndagskvällen.

Återvändarnas berättelser vittnar om en situation där kvinnor hålls som sexslavar och ägs av den som betalar mest.

I kölvattnet av Islamiska staten (IS) frammarsch i norra Irak så har den yazidiska minoritetsbefolkningen drabbats hårt.

SVT:s Agenda sände på söndagskvällen ett reportage från BBC om den rådande situationen.

Terrorgruppen anser att yazidierna är "otrogna djävulsdyrkare". Medan de yazidiska männen ofta mördas så har IS valt att ta tusentals kvinnor till fånga.

I ett IS-dokument från den fjärde december förra året fastslås det att det är tillåtet att köpa, sälja och ge bort yazidiska kvinor.

I reportaget visas en video som florerat på Youtube. I klippet sitter en grupp IS-krigare och pratar på ett skämtsamt sätt om att de ser fram emot slavmarknaden där de kan köpa unga yazidiska kvinnor.

– Jag betalar 300 dollar. Priset varierar, om hon har blå ögon så blir priset därefter, säger en av männen.

Över 300 fria

Sedan i augusti i år har över 300 kvinnor blivit fria från fångenskapen genom att antingen ha rymt eller blivit friköpta.

En 21-årig kvinna som har blivit friköpt berättar om hur terrorgruppen tar barn som är fem-sex år gamla till fånga.

– De dödade våra fäder, våra farbröder – alla. Jag har upplevt världens alla hemskheter. Jag kunde inte känna något längre. Det finns inget värre än våldtäkt, berättar kvinnan.

19-åriga Hamshe lyckades fly från sin fångenskap. Hon berättar att hon aldrig glömmer om hur de separerade männen från kvinnorna, och sedan sköt männen till döds.

– Varje IS-krigare höll en yazidisk flicka i handen och krävde att få henne. Det var svårare än att ställas inför döden. När alla tog en yazidisk flicka så tvingade en av dem med mig till sitt hus. Han låste in mig i ett rum och sa: "Eftersom du vägrar att gifta mig med dig så ger jag dig varken mat eller vatten", berättar Hamshe som nu är tillbaka hos sin familj.

Mer än 2 600 kvinnor beräknas vara i fångenskap hos Islamiska staten. Den kurdiska regeringen har lagt motsvarande tio miljoner kronor för att arbeta mot att kvinnorna ska återförenas med sina familjer.

Men i verkligheten får familjerna själva oftast stå för kostnaden, och i många fall har man inte råd att köpa tillbaka alla tillfångatagna familjemedlemmar, enligt reportaget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.