Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tusentals kvinnor i marsch mot Lukasjenkas regim

Foto: TASS / SERGEI BOBYLEV/TASS/SIPA USA SIPA USA
Omkring 5 000 kvinnor demonstrerade i Minsk under lördagen.
Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
En kvinna går fram till kravallpoliserna och visar ett montage på misshandlade demonstranter.
Foto: STRINGER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
LGBT-aktivister demonstrerade under lördagen i Belaus tillsammans med tusentals kvinnor.
Foto: TASS / SERGEI BOBYLEV/TASS/SIPA USA SIPA USA

Tusentals kvinnor och LGBT-aktivister marscherade under lördagen längs Minsks gator för att kräva auktoritäre ledaren Aljaksandr Lukasjenkas avgång. 

– LGBT-människor ropar på frihet, säger Anna Bredova som bar på en regnbågsflagga, till nyhetsbyrån AP. 

Sedan presidentvalet för en månad sedan där Belarus auktoritäre president Aljaksandr Lukasjenka fick 80 procent av rösterna, efter vad som misstänks ha varit omfattande valfusk, har myllrande folkmassor fyllt gatorna i huvudstaden Minsk för att kräva hans avgång. 

LGBT-aktivisten: ”Vi är trötta på att leva i en diktatur”

Under lördagen marscherade omkring 5 000 kvinnor längs huvudstadens gator och för första gången under Lukasjenkas 26-åriga regim så demonstrerade LGBT-aktivister. 

– LGBT-människor ropar på frihet. Vi är trötta på att leva i en diktatur där vi helt enkelt inte existerar, säger Anna Bredova som bar på en regnbågsflagga, till nyhetsbyrån AP. 

Homosexualitet avkriminaliserades i Belarus 1994 – då Lukasjenka kom till makten – men är fortfarande kraftigt stigmatiserat, rapporterar AP. 

Samkönade äktenskap är förbjudna och LGBT-organisationer får inte registrera sig. 

Kvinnomarscher har blivit ett återkommande inslag under protesterna i Belarus och ingen av deltagarna frihetsberövades av polis under lördagen. 

Däremot frihetsberövades omkring 20 personer från en studentmanifestation tidigare under dagen. Hundratals studenter hade då format en mänsklig kedja i en demonstration mot gripandena av studenter på det lingvistiska universitet i Minsk. 

Tongivande oppositionsledare dök upp i Polen

Under lördagen dök en av de mest tongivande oppositionsledarna Olga Kovalkova upp i Polen. Hon hade dessförinnan blivit fängslad av av belarusisk polis. Hon berättade för polska journalister att maskerade poliser kommit in i hennes cell och gett henne två val: Lämna landet eller riskera ett långvarigt fängelsestraff.  

När hon valde det förstnämnda alternativet ska poliserna ha kört henne till gränsen och släppt av henne. 

Sedan tidigare har presidentkandidaten Svjatlana Tsichanouskaja flytt till Litauen där hon driver opinion mot regimen. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.