Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor manifestation med knytblusar

Kristina Wicksell, en av initiativtagarna till knytblusmanifestationen.Foto: Jenny Staaf
På flera håll i landet knyter i dag tusentals blusen i stöd för Sara Danius, och mot ojämnställdhet.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

På flera håll i landet knyter i dag tusentals sina blusar i stöd för Sara Danius, och mot ojämnställdhet.

Initiativet föddes som en protest mot den ständige sekreteraren Sara Danius avgång från Svenska Akademien.

– Hennes avgång har blivit en symbolik för något större, säger Kristina Wicksell, en av initiativtagarna.

"Om Sara Danius ska avgå bör samtliga övriga ledamöter även de lämna sina stolar. Detta behövs för att göra upp med tystnadskulturen, elitismen och gubbväldet en gång för alla!"

Så lyder en del av det upprop som startades som en protest mot att Sara Danius tvingades lämna sin stol, och sin roll som ständige sekreterare i Svenska Akademien den 12 april.

Tillsammans med kriminologen Nina Rung och tv- och radioprofilen Cissi Wallin uppmanade Kristina Wicksell människor att knyta sina blusar för en manifestation utanför Börshuset i Stockholm – och nu är dagen här.

 

LÄS MER: Göran Malmqvist: Sara Danius var ingen förnyare 

 

Det som började som ett upprop, har nu växt till något större. Fler har valt att ta efter och tusentals knytblusar kommer att kunna skådas i totalt fem städer och orter – Göteborg, Helsingborg, Eskilstuna, Västerås och Borgholm. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

20 000 personar har visat intresse för knytblusmanifestationen

– I dag sammanträder Svenska Akademien för första gången officiellt sedan Sara Danius fick avgå och vårt krav är att en ordentlig genomlysning ska ske inom Akademien. Vi tror att enda möjligheten till att bli av med tystnadskulturen är att alla ledmöter ställer sina stolar till förfogande och att de börjar om, säger Kristina Wicksell.

Det som började som ett upprop, har nu växt till något större. Fler har valt att ta efter och tusentals knytblusar kommer att kunna skådas i totalt fem städer och orter – Göteborg, Helsingborg, Eskilstuna, Västerås och Borgholm. 

Bara utanför Börshuset har 3 500 personer sagt att de kommer – och närmare 20 000 visat sitt intresse för manifestationen.

 

LÄS MER: Lotta Lotass begär utträde ur Svenska Akademien 

 

Sara Danius bar knytblus när hon annonserade att hon avgår som ständig sekreterare för Svenska Akademien.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kvinnliga politiker intar talarstolen

Kristina Wicksell tror att människor ser initiativet som en fortsättning på metoo – och att det visar på att det fortfarande finns en uppgivenhet och kamplust i frågor som rör jämställdhet. 

– Det är större än Akademien, och jag tror att Sara Danius har blivit en symbol för två jämställdhetsfrågor. Dels en tystnadskultur som uppenbarligen har funnits i Svenska Akademien och som finns överallt i samhället, kopplat till sexuella övergrepp och trakasserier. Men också den starka bilden av att det är Sara Danius som får gå och att det är en kvinna som får ta fallet när det är en organisation som krisar, när det är många andra som har minst lika stort ansvar som hon.

Manifestationen kommer att pågå i drygt 45 minuter, med start klockan fem.

Därefter kommer både personer från de upprop som startades i samband med metoo, som författaruppropet och forskaruppropet, men även en rad kvinnliga politiker att inta talarstolen.

Rosetter på Börshuset.Foto: ANN EDLIDEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Bra att politiker och de med makt tar ställning"

Det var den 13 april som Sara Danius inför en samlad presskår utanför Börshuset meddelade sin avgång, efter att en majoritet inom Svenska Akademien berättat att de saknat förtroende för henne.

Hundratals valde därtill att visa sitt stöd genom bära hennes signaturplagg – knytblusen.

Vissa mötte stor kritik för sina knytblusinitiativ, däribland kulturminister Alice Bah Kuhnke, där det ifrågasattes huruvida en minister ska ta ställning i en sådan känslig fråga.

Kristina Wicksell håller inte med: 

– Jag tänker att det är bra att även politiker och de som har mest makt i vårt samhälle tar ställning och visar var de står. Sen huruvida de ska tycka till om Akademiens stadgar eller detaljer, det tycker jag är ganska oviktigt i sammanhanget. Men sen hoppas jag givetvis att de politiker som har stått upp under det här uppropet nu också använder sin makt till att driva på frågor om jämställdhet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.