Tusentals kan rösta två gånger i EU-valet.

Publicerad
Uppdaterad
Tusentals kan rösta två gånger i EU-valet.
Det uppger SVT:s Rapport.
Den som är medborgare i två EU-länder kan få röstkort från bägge länderna. Trots att det inte är tillåtet kan myndigheterna inte hindra någon från att rösta dubbelt.
- Det finns inga möjligheter att göra några kontroller, säger Vivan Nilsson informationsansvarig på Valmyndigheten till Expressen.se
Lagstiftningen kring val och rösträtt varierar mellan EU-länderna men det är ett faktum att flera svenska med dubbla medborgarskap har lika många röstkort. Valmyndigheten känner till att vissa väljare kan kringgå EUs direktiv och rösta mer än en gång. Lagen är emellertid tydlig och myndigheten har inte rätt att göra något åt det.
- Är man svensk medborgare har man rätt att rösta punkt slut. Vi har inte rätt att kontrollera om någon fått röstkort från ett annat land, säger Vivan Nilsson.

Tusentals

På Valmyndigheten har man ingen uppfattning om hur många personer som får möjlighet att bonusrösta. Enligt SVT:s Rapport rör det sig om tusentals.
- Det är inte säkert att alla faktiskt kan rösta två gånger. Jag tror inte alla EU-länder erbjuder sina medborgare möjlighet att rösta i Sverige, säger Vivan Nilsson.

"Följer lagstiftning"

Myndigheten har ingen åsikt kring dubbelrösterna.
- Vi följer den lagstiftning som finns och fixar man någon annan lagstiftning så följer vi den, säger Vivan Nilsson.
Sedan påpekar hon att inte alla utnyttjar missen i systemet.
- Det finns de som skickat tillbaka röstkortet till oss med motiveringen att de redan röstat i ett annat lands val.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag