Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Tusentals förskolepedagoger demonstrerade i Stockholm

Annica Järking är medlem i ledningsgruppen som driver Förskoleupproret och anordnar de årliga manifestationerna. Foto: ExpressenTV

Tusentals förskolepedagoger och lärare marscherade under lördagen genom Stockholm i protest mot vad de anser är den ohållbara situationen på många förskolor i landet.

Deltagarna i Förskoleupproret har tröttnat på besparingar inom barnomsorgen och vill ha bättre arbetsvillkor och mindre barngrupper.

De kräver nu en ”systemförändring”.

Förskoleupproret startade i Örebro år 2013 och den Facebookgrupp som bildades strax efteråt har nu över 32 000 medlemmar.

Demonstrationen i Stockholm, där medlemmar tågar från Sergels torg till Mynttorget, är nu en årlig aktion som spridit sig till andra städer i landet, inklusive Göteborg och Malmö.

Initiativtagaren Annica Järking besökte under lördagen Expressen TV innan den stora marschen i Stockholm där långt över förra årets 2,500 deltagare väntades sluta upp.

”Vi hinner inte med barnen”

Förskoleupprorets medlemmar önskar se förändringar i barnomsorgen på nationell nivå, och ett slut på de besparingar som de under lång tid anser har påverkat förskolorna negativt.

– Vi vill ha en bättre arbetsmiljö i förskolan, både för personalen och och för barnen, sa Annica Järking.

Deltagare samlades på Sergels torg under lördagen och tågade sedan till Mynttorget där en manifestation hölls. Foto: Linnéa Sjölund

– Vi har sagt det ganska många gånger nu, det är för många barn i grupperna. Vi vill ha mer utbildad personal.

Det har ju varit flera besparingar i förskolan, vad är det största problemet, enligt dig?

– Vi hinner inte med barnen. Det finns många kringuppgifter som snor tid ifrån barnen. Nu ligger ju vi under skolan, och då ska ju vi ha det som huvuduppgift, och då försvinner den tiden.

Förskoleupproret kräver en systemförändring

Du säger ”kringuppgifter”, vad är det?

– Kringuppgifter kan vara att man ska administrera fakturor, eller att man måste ta hand om disken. Det finns hur mycket som helst egentligen, men just sådana saker.

Det ni inte är utbildade för helt enkelt?

– Precis, vi vill använda utbildningen, det vi lärt oss, med barnen.

Går det att effektivisera förskolan mer?

– Nej. Alla som arbetar inom förskolan, både barnskötare och förskollärare som ju är teamet kring barnet, cheferna också för den delen gör så himla gott dom kan. Dom fixar och trixar och dom är lojala och dom försöker verkligen få ihop dagarna. 

– Så nej, det går inte att effektivisera, man måste göra en systemförändring. Vi måste få kraft till att göra det och politikerna måste hjälpa till där.