Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tusentals flyr från bomberna i Gaza

Foto: Kassem Hamadé

GAZA. Östra Gaza City brinner.

Var femte sekund faller en bomb över stadens största stadsdel al-Shujayya.

Nu flyr folk i tusentals.

– Jag och mina barn flydde i panik – vårt hus brinner, säger småbarnsmamma Dalia al-Omrani och går snabba steg på al-Wahdagatan i Gaza.

Sedan i går kväll och utan stopp fortsätter pansargranater och flygbomber att falla över östra Gaza. Brandrök och krutlukt ligger tungt i luften. Barfota och panikdrabbade flyr folk till fots från al-Shujayya.

– Vårt hus brinner. Våra grannars hus brinner. Vi väntade tills solen gick upp och kom ner hit. Folk går i grupper längs gatans båda sidor. De vet inte vart de ska ta vägen, säger Dalia al-Omrani som flyr med sina två bebisar Zain, 2 månader och Kanza 1 år.

Värsta natten hittills

Natten till i dag har varit värsta natten sedan kriget började i Gaza. Flygvapnet genomförde flera flygräder medan armén mest använder sig av artilleri. Bomberna hörs över hela staden och bränderna i östra Gaza syns från långt avstånd.

– Vi var vakna hela natten. Folk dör i al-Shujayya. Nu flyr folk i tusentals, säger Dalia.

Al-Shifasjukhuskällor uppger att ett 20-tal människor är döda och flera hundra är skadade. Skadade ligger i korridorer och på sjukhusets gård.

”Vi utvidgar vår markoffensiv mot Hamas”, skriver israeliska arméns talesperson på arméns officiella Twitterkonto.

Al-Shujayya är Gaza Citys största stadsdel. Den är folktät och ligger i östra Gaza mot israeliska gränsen. Israel har tidigare varnat folk att lämna sina hem i östra Gaza.

– Vi är på väg till al-Shifasjukhset. Vi har ingenstans att ta vägen, säger Dalia.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.