Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tusentals flyr bränderna i Australien

Staden får undantag mot eldförbudet trots storbränderna.
Himlen är blodröd och täckt av rök. Foto: Twitter
Invånare i det lilla samhället Mallacoota hjälps åt för att försöka släcka bränderna. Foto: Twitter
Bilder från himlen under nyårsaftonsmorgon i Mallacoota.Foto: cnn
Bilder från himlen under nyårsaftonsmorgon i Mallacoota.Foto: cnn
Flera tusen människor är nu fångade mellan bränderna.Foto: DAN HIMBRECHTS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Australien brinner och människor flyr elden i båtar och ut på stränder.

En pappa och hans son har bekräftats döda sedan bränderna i landet nått flera samhällen och flera personer saknas, enligt Daily Mail.

Över 4 000 personer är fast på en strand, omringade av bränder som färgat himlen blodröd.

Tusentals människor tillbringar nyårsafton med att sitta på en strand i sydöstra Australien med en röd himmel ovanför sig och ett tjockt lager rök i luften. De väntar på signaler att hoppa ner i vattnet som en sista väg för att fly från de våldsamma skogsbränderna. Det lilla samhället Mallacoota är omringade av eld där omkring 4000 människor flyr till stranden för att söka skydd.

– Det är ett jävla kaos. Helvete, jag har aldrig sett något liknande, säger en person i ett videoinlägg som visas av SBS News.

Premiärministern Gladys Berejiklian säger vid en presskonferens:

– Jag ber er alla att fokusera på det som är viktigt nu, vilket är att skydda liv och egendom.

Landets militär, både flygplan och fartyg, har kallats in för att hjälpa till i räddningsarbetet. De ska hjälpa till med evakueringar och liknande de kommande dagarna, rapporterar BBC News.

Människor som bor i området vittnar om ett ”öronbedövande dån” när bränderna närmade sig.

– Först var det kolsvart, men två minuter senare var himlen röd och glödande aska regnade ner, säger Mark som bor i området, till ABC News.

https://twitter.com/brendanh_au/status/1211782527230201856

Gastuber har hörts explodera under brändernas framfart och bränderna har klippt elledningarna. 

På sociala medier har boende som inte lyckats lämna sina bostäder lagt upp bilder och video på den röda himlen, som är tjock av rök. 

– Du skulle aldrig kunna föreställa dig hur det är att vara här. Det är svårt att andas även om du använder mask, säger en kvinna i en video hon lagt ut. 

En kvinna säger till den australiska tidningen The Age

– Jag kan beskriva det som troligtvis helvetet på jorden, säger hon. 

Myndigheterna varnar för ”tornado-liknande” rökpelare, enligt Mirror.

Vid åttatiden på morgonen var det 49 grader varmt i Mallacoota enligt det australiska väderinstitutet, men som tur var hade temperaturen sänkts till 24 grader några timmar senare, skriver Daily Mail. 

Vinden vänder – då färgas himlen blodröd på några minuter:

Se videon från brändernas framfart i skogarna i New South Wales, Australien.

Pappa och son döda 

Skogsbränderna i Australien har nu ringat in små områden längs den sydöstra kusten och tusentals människor är nu fast mellan bränderna. 

I helgen beordrade myndigheterna över 100 000 människor i förorterna kring Melbourne att lämna sina hem. I East Gippsland i Victoria hade 30 000 turister inte lämnat området på myndigheternas rekommendationer, och på måndagen meddelade myndigheterna att det inte längre är säkert att lämna området då man måste stänga av viktiga motorvägar. 

Samtidigt har två personer i delstaten New South Wales, en pappa och hans son, bekräftats döda i bränderna. En tredje person saknas fortfarande. 

Totalt är det nu 12 personer som har förlorat sina liv i bränderna, varav flera har varit brandmän och frivilliga brandmän som kämpat mot lågorna, enligt BBC

Myndigheterna har uppmanat tiotusentals människor att lämna sina bostäder.Foto: Ellen Smith / AP

I East Gippsland saknas ytterligare fyra personer och man fruktar för deras liv, säger delstatens guvernör Daniel Andrews i ett uttalande. 

– Vi känner stor oro kring deras säkerhet. De har befunnit sig i aktiva brandmiljöer och vi kan inte redogöra för dem, säger han. 

Andrews säger att han varit i kontakt med premiärminister Scott Morrison om läget att han begärt hjälp med humanitära insatser från försvaret för att se till att boende som är kvar har tillgång till mat, vatten och elektricitet.

– Vi har en rad planer själva också men det kan finnas sätt som ADF [australiska försvaret, reds anm.] kan hjälpa oss. 

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning 

Hör svenska Kristina, 33, som är på plats nära brandområdet: 

Svenska Kristina, 33, är på plats.

Här flyr kängururna för sina liv:

Minst sju personer saknas i samband med bränderna..

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.