Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Tusentals demonstranter samlas på Belgrads gator

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Tusentals människor samlades under lördagen i Belgrad och i andra serbiska städer för att demonstrera mot planerad gruvdrift i landet.
Foto: DARKO VOJINOVIC / AP TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter blockerar motorvägen E-75 som löper genom Belgrad.
Foto: DARKO VOJINOVIC / AP TT NYHETSBYRÅN
Demonstranter iklädda Guy Fawkes-masker under lördagens demonstration i Belgrad.
Foto: ANDREJ CUKIC / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tusentals demonstranter har under lördagen samlats i Belgrad och i andra serbiska städer för att uttrycka sitt raseri mot regeringen och planerna på att starta drift av litiumgruvor, rapporterar nyhetsbyrån AP

Demonstranter stoppade trafiken på huvudstadens största motorväg under den två timmar långa protesten. 

I staden Novi Sad utbröt en våldsam sammandrabbning mellan demonstranter och fotbollshuliganer. 

Lördagens landsomfattande regeringskritiska demonstrationer beskrivs som de största på flera år. 

Demonstrationerna riktas mot den serbiske presidenten Aleksandar Vucics regering som inte anses göra tillräckligtför att minska de allvarliga föroreningarna i Serbien. 

I synnerhet handlar det om två lagar som parlamentet röstat igenom som demonstranterna anser öppnar upp för bolaget Rio Tinto att öppna litiumgruvor i västra Serbien, rapporterar AP.  

Presidentens svar: Reste till planerade gruvplatsen

I en demonstrativ gest valde presidenten att under lördagen resa till platsen där gruvbolaget planerar att starta sin prospektering. 

Där skulle han prata med lokalbefolkningen om den planerade gruvdriften. 

– Vårt mål är att ha en civiliserad konversation utan påtryckningar från gatorna, sa Aleksandar Vucic till den regeringsvänliga kanalen Pink TV. 

Samtidigt flockades tusentals demonstranter på Belgrads gator och blockerade huvudstadens största motorväg, E-75.  

”Uppror!”, ”Uppror!”, skanderade demonstranterna, enligt AP. 

Aktivist: ”Jag ser inte hur detta är en kriminell handling”

I Serbiens näst största stad, Nis, blockerade demonstranter en vältrafikerad gata och i staden Novi Sad i norra delen av landet uppstod sammandrabbningar mellan demonstranter och vad som beskrivs som fotbollshuliganer. 

Huliganerna kastade stenar och flaskor mot demonstranterna, som dock ska ha jagat ifatt dessa och misshandlat en av dem svårt, rapporterar AP. 

Polisen ska ha dock inte ha ingripit under demonstrationerna. 

Även förra lördagen arrangerade miljöaktivister landsomfattande demonstrationer. Demonstranter hävdar att de inför dagens demonstration blivit uppsökta av i sina hem av poliser som varnat dem för att delta i arrangemangen, och hotat dem med att det kan få rättsliga konsekvenser. 

– Jag kan inte se hur detta är en kriminell handling, säger aktivisten Danijela Vujovic från Nis som är en av dem som blivit varnad av polisen, till nyhetsbyrån AP

Regeringen har hävdat att demonstrationerna är finansierade av Västländer för att destabilisera landet och hjälpa oppositionen att ta makten.  

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.