Tusentals asylsökande lämnar Finland

Publicerad

Flera asylsökande irakier i Finland har valt att återvända till Irak.

Enligt Reuters ska flera av dem vara missnöjda med såväl handläggningstiden som det kyliga klimatet.

– Förhållandena levde inte upp till deras förväntningar, säger Tobias Van Treeck vid International Organization for Migration (IOM).

Enligt finska myndigheter har hittills 4100 asylsökande avbrutit sina ansökningar för att återvända till sina hemländer. 80 procent av dem kommer från Irak.

Under de kommande månaderna beräknas siffran stiga till närmare 5000 personer.

För Reuters berättar Alsaedi Hussein om skälet till återresan.

– Min son är sjuk, därför måste jag åka hem till Bagdad.

Få syrier och afghaner

Enligt en mindre resebyrå i Helsingfors har antalet resor ökat, och där säljer man nu 15-20 resor till Bagdad varje dag.

Enligt Reuters ska de huvudsakliga anledningarna till att så många väljer att återvända vara det kalla vädret samt att asylprocessen har tagit så pass lång tid.

– Vissa säger att förhållandena i Finland och den utdragna asylprocessen inte motsvarade deras förväntningar eller vad de hade fått berättat för sig, säger Tobias van Treeck.

I huvudsak rör det sig om Irakier. Enligt Reuters ska endast 22 av 877 asylsökande syrier samt 35 av 5214 afghaner ha valt att återvända hem under fjolåret.

Minskat antal asylsökande

Under 2015 tog Finland emot 32 500 asylsökande, en tiodubbling av 2014 års siffra. I samband med de många återresorna kan nu antalet asylsökande minska.

– Antalet återvändare ökar stadigt. Alla asylsökande informeras dels om alternativet att frivilligt återvända och dels om den finansiella ersättningen som går att få för detta, säger Päivi Nerg, en talesperson för det finska inrikesdepartementet, till Reuters.

Återvändandet sker i chartrade plan som kan transportera upp till 100 personer åt gången. Transporterna kommer att fortgå så länge det finns ett behov.

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag