Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tusentals asylsökande lämnar Finland

Flera asylsökande irakier i Finland har valt att återvända till Irak.

Enligt Reuters ska flera av dem vara missnöjda med såväl handläggningstiden som det kyliga klimatet.

– Förhållandena levde inte upp till deras förväntningar, säger Tobias Van Treeck vid International Organization for Migration (IOM).

Enligt finska myndigheter har hittills 4100 asylsökande avbrutit sina ansökningar för att återvända till sina hemländer. 80 procent av dem kommer från Irak.

Under de kommande månaderna beräknas siffran stiga till närmare 5000 personer.

För Reuters berättar Alsaedi Hussein om skälet till återresan.

– Min son är sjuk, därför måste jag åka hem till Bagdad.

Få syrier och afghaner

Enligt en mindre resebyrå i Helsingfors har antalet resor ökat, och där säljer man nu 15-20 resor till Bagdad varje dag.

Enligt Reuters ska de huvudsakliga anledningarna till att så många väljer att återvända vara det kalla vädret samt att asylprocessen har tagit så pass lång tid.

– Vissa säger att förhållandena i Finland och den utdragna asylprocessen inte motsvarade deras förväntningar eller vad de hade fått berättat för sig, säger Tobias van Treeck.

I huvudsak rör det sig om Irakier. Enligt Reuters ska endast 22 av 877 asylsökande syrier samt 35 av 5214 afghaner ha valt att återvända hem under fjolåret.

Minskat antal asylsökande

Under 2015 tog Finland emot 32 500 asylsökande, en tiodubbling av 2014 års siffra. I samband med de många återresorna kan nu antalet asylsökande minska.

– Antalet återvändare ökar stadigt. Alla asylsökande informeras dels om alternativet att frivilligt återvända och dels om den finansiella ersättningen som går att få för detta, säger Päivi Nerg, en talesperson för det finska inrikesdepartementet, till Reuters.

Återvändandet sker i chartrade plan som kan transportera upp till 100 personer åt gången. Transporterna kommer att fortgå så länge det finns ett behov.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.