Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tusentals arbetslösa – då lades Arbetsförmedlingen ned

Fagerstas kommunalråd Marino Wallsten om nedläggningen av Arbetsförmedlingens kontor.
”Allting utarmas och centraliseras. Hur ska en arbetslös utan körkort och pengar kunna ta sig till Västerås?”, säger Anna Ström, 49.Foto: LISA MATTISSON
Fagerstas kommunalråd Marino Wallsten (S).Foto: LISA MATTISSON

FAGERSTA. Anna Ström, 49, skakar på huvudet.

– Hur ska en arbetslös utan körkort och pengar kunna ta sig till Västerås?

Hon är en av 2 000 arbetssökande i kommunen med drygt 13 400 invånare och ”Här får du livstid” som slogan.

S-toppen Marino Wallsten, 43, tycker att regeringen lämnat Fagersta i sticket.

Eftersom kommunhuset är lunchstängt kommer kommunalrådet själv ner till entrén och släpper in oss.

Sedan tar vi hissen upp till hans kontor där väggarna pryds av Olof Palme och en röd keps med texten ”Rösta ja!” från EU-omröstningen 1994.

– Vi står på en klippkant och behöver en livlina för att inte ramla, säger Marino Wallsten.

Det låter dramatiskt. Men han är inte ensam om att larma och göra sig till.

Fagerstas kommunalråd Marino Wallsten (S) släpper själv in vid kommunhusets entré.Foto: LISA MATTISSON
Kommunhuset i Fagersta.Foto: LISA MATTISSON

Det mullrar ute i kommunerna. Och några av dem som mullrat mest är lokala S-politiker.

Efter att Magdalena Andersson hade presenterat höstbudgeten i förra veckan röt Marino Wallsten till i Expressen:

– Budgeten riskerar att ge många kommuner en hård knuff utför stupet.

Visst, 80 extra miljoner ska fördelas mellan 42 kommuner som tagit emot många flyktingar. 2,1 miljoner av dem går till Fagersta. Men när andra statliga bidrag minskar kraftigt de kommande åren hörs inget glädjerop från Marino Wallsten. Tvärtom.

Arbetsförmedlingen läggs ner

Och så var det Arbetsförmedlingen.

I mars i år fick kommunen besked om att Arbetsförmedlingens kontor, som också servade Norberg och Skinnskatteberg, skulle läggas ner. Tidsplanen var satt till år 2020-21, men redan i dag är kontoret i princip borta. Tre av drygt 30 anställda finns kvar och kommunens 2 000 arbetslösa är hänvisade till Västerås, sju mil bort.

S-kommunalrådet Marino Wallstens kontorsväggar pryds av Olof Palme och en röd keps med texten ”Rösta ja!” från EU-omröstningen 1994.Foto: LISA MATTISSON

Planen är att några handläggare ska åka till Fagersta ibland.

– Jag ser framför mig att Arbetsförmedlingen blir en centraliserad myndighet med nationellt uppföljnings- och tillsynsansvar. De säger att de ska behålla det myndighetsutövande beslutet, men hur det ska gå till rättssäkert är svårt att se, säger Marino Wallsten och fortsätter:

– Istället kommer ansvaret att övervältras på kommunerna. I Fagersta finns ingen kommersiell aktör som vill ta sig an de arbetslösa och de svårigheter som finns på landsbygden. Jag har svårt att se hur ambulerande handläggare ska kunna ge arbetssökande det stöd och den service som krävs.

Nedskärningarna i Arbetsförmedlingen

• M-KD-budgeten som röstades igenom före jul 2018, med stöd av SD, innebar stora nedskärningar inom Arbetsförmedlingen.

• Under 2019 har cirka 3 000 anställda vid myndigheten sagts upp eller självmant sökt sig vidare. 130 lokalkontor har stängts och en stor omorganisation pågår.

• S, MP, L och C har en uppgörelse som innebär att Arbetsförmedlingen senast 2021 ska reformeras i grunden. Framförallt har Centern tryckt på för att Arbetsförmedlingens verksamhet ska privatiseras.

• I höstbudgeten föreslås Arbetsförmedlingen få omkring en halv miljard kronor per år i ett slags återställare från 2020 och två år till.

• Enligt SCB stiger nu arbetslösheten i Sverige. 393 000 personer var arbetslösa i augusti, vilket motsvarar en arbetslöshet på 7,1 procent. Det är en ökning med 56 000 personer eller 1,0 procentenheter jämfört med augusti 2018.

Källor: TT, DN

”Vi måste få kompensation”

Fagersta har en tudelad arbetsmarknad med en stor grupp nyanlända och utlandsfödda. Av kommunens 2 000 arbetssökande är många utan utbildning, en del är analfabeter.

Regeringen behöver komma till skott när det gäller kommunens roll

Marino Wallsten riktar sig till partikamraterna i Stockholm, statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson:

– Regeringen behöver komma till skott när det gäller kommunens roll. Det finns en osäkerhetsfaktor som bara är skadlig. Jag förstår att det krävs en kommunal insats, men vi behöver besked om vad vi kan och får göra. Det är bråttom, någon måste ta över ansvaret för de arbetslösa och det krävs en överföring av pengar till kommunerna, säger han.

Av Fagersta kommuns 2 000 arbetssökande är många utan utbildning.Foto: LISA MATTISSON

Lösningen för Fagersta, som Marino Wallsten ser det, är att kommunen tillåts vara arbetsförmedling och får finansiering av detta från staten.

– Vi kan göra mer än vad Arbetsförmedlingen kunde göra, men vi måste få kompensation. Och än har vi inte sett tillstymmelse till resurser från staten.

”Vi tog ansvar för migrationen”

Allt är inte nattsvart i Fagersta, betonar Marino Wallsten. Kommunen är i dag helt skuldfri och har bra soliditet.

Samtidigt finns utmaningar i form av den ändrade demografin.

Det är staten och inte kommunerna som ska ta ansvar

– Vi var en av dem som tog ansvar för migrationen. 2017 tog 10 procent av landets kommuner ansvar för 50 procent av de nyanlända. Vi var en av dessa kommuner och för det har vi i två år fått ett bidrag på två miljoner. Det räcker inte, vi behöver generella och inte riktade statsbidrag, säger Marino Wallsten och delar ut en sista vänsterkrok mot regeringen:

– Det är staten och inte kommunerna som ska ta ansvar för en likvärdig service i hela landet.

Här är några röster från Fagersta om nedläggningen.

Vad betyder det att Arbetsförmedlingens kontor i Fagersta har stängt?

Felicia Bengtsson, 19.Foto: LISA MATTISSON

Felicia Bengtsson, 19:

”Jag gillar det inte. Hur kan de försvinna utan någon information. Jag har varit arbetslös sedan jag gick ut gymnasiet i juni.”

Anna Ström, 49.Foto: LISA MATTISSON

Anna Ström, 49:

”Arbetsförmedlingen gör så mycket reklam i tv och på nätet om att de är så nära dig. Men allting utarmas och centraliseras. Hur ska en arbetslös utan körkort och pengar kunna ta sig till Västerås?”

Niklas Bildås, 23.Foto: LISA MATTISSON

Niklas Bildås, 23:

”Allting försvann, jag har ingen att prata med. Jag vet inte vem jag ska kontakta. Jag kan inte heller ta mig till Västerås själv. Kanske jag kan åka över länsgränsen till Dalarna.”

Linda Sandberg, 40.Foto: LISA MATTISSON

Linda Sandberg, 40:

”Arbetsförmedlingen skulle höra av sig till mig i juni, än har jag inte hört något. Jag har inte fått någon information om att de skulle lägga ner. De struntar helt i mig. Alla arbetslösa har inte råd att åka till Västerås.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.