Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tusenårig runsten i Bro har blivit nerklottrad

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Anna Flodell Lindberg, 43, från Bro anmälde redan i april förra året att den runsten som står tio minuter från hennes hem blivit nedklottrad. Men sprejfärgen är fortfarande kvar.
Foto: Privat.
"Jag blir skitförbannad. De ansvariga har fått kännedom om detta och det är ändå inte är åtgärdat", säger Anna.
Foto: Privat.

Den tusenåriga runstenen i Bro är – ett år efter Anna Flodell Lindbergs anmälan – fortfarande nerklottrad.

– Jag blir skitförbannad, säger hon.

Anna Flodell Lindberg, 43, från Bro anmälde redan i april förra året att den runsten som står tio minuter från hennes hem blivit nedklottrad.

Men sprejfärgen är fortfarande kvar.

– Jag blir skitförbannad. De ansvariga har fått kännedom om detta och det är ändå inte är åtgärdat, säger Anna Flodell Lindberg.

I Uppland där den vandaliserade stenen står finns mer än 1 300 stenar, skriver Riksantikvarieämbetet på sin hemsida. Det är fler än i något annat landskap. De tidigaste stenarna är från 200-talet men flertalet restes under 1000-talet.

– Jag blev jätteledsen när jag såg att man har förstört en sten som har stått där i tusen år. Det är fruktansvärt tycker jag. Det är en sak om man klottrar på en betongvägg eller någonting, då går det ju att ta bort det. Men det går ju inte bara att ta bort det från en sådan här sten, säger Anna Flodell Lindberg.

Stenkonservatorn: "Man provar sig fram..."

Riksantikvarieämbetet var de som tog in Anna Flodell Lindbergs anmälan om den skadade stenen, men de har inte ansvar över dem.

De skickade därför vidare ärendet till länsstyrelsen som ska ta hand om skadade runstenar.

Men Riksantikvarieämbetet kan dock hjälpa till vid en eventuell restaurering. Helen Simonsson arbetar som stenkonservator där och tror att det finns goda chanser att restaurera stenen.

– Det finns alltid ett lösningsmedel som kan lösa upp de olika sprejfärgerna, kritorna eller vad det är folk använder sig av. Man börjar alltid med den snällaste rengöringsmetoden och sedan provar man sig fram till vilken som fungerar, säger stenkonservatorn Helen Simonsson vid Riksantikvarieämbetet.

Brukar vänta in våren

Hon menar att det bara går att restaurera stenar mellan maj och september och att det kan ha bidragit till att stenen inte rengjorts än.

– Det är sådant som många missar, att man tycker att det inte är någon som gör något under vinterhalvåret. Men det gör man inte. Man brukar vänta tills det är vår, säger hon.

Åtgärder är på väg

Länsstyrelsen fick också de in en anmälan om vandaliseringen. Att åtgärderna har dragit ut på tiden beror på att det samtidigt också kom in en anmälan till polisen, och att de därför inte kunde agera innan polisen var klar. Själva upphandlingen har också tagit tid.

– Vi har nu en kostnad och ska ta beslut. Så de ska ut och åtgärda den här stenen. Men man gör ju inga åtgärder på vintern, säger handläggaren Sofia Andersson på Länsstyrelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.