Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Turkiskt Nato-ja kan dröja till efter valet

Sveriges budkap till fienden: ”Vi kan det här”
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Turkiet kan vänta tills efter Sveriges riksdagsval med att godkänna den svenska Nato-ansökningen – detta i hopp om att den politiske vilden Amineh Kakabaveh ska åka ut.

Det säger den inflytelserika turkiska professorn Huseyin Bagci till Ekot.

– Det blir en annan situation om inte hon är kvar efter valet, säger han till radion.

Turkiet fortsätter att vara en bromskloss för Sveriges och Finlands Nato-ansökan.

Förra veckan samtalade statsminister Magdalena Andersson, S, med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, men de samtalen mynnade inte ut i något enligt Erdogans chefsrådgivare Ilnur Cevik.

– Men inom några månader tror jag att man kan hitta en lösning. Men då krävs det att både Sveriges regering och riksdag får till en lösning. Regeringar kommer och går, men det riksdagen beslutar består, säger han i SVT:s ”Agenda”.

Att det kan dröja månader – och kanske ett nytt regeringsbildande – innan Sverige får ett godkännande tror även Huseyin Bagci, som är professor i internationella relationer.

– Om Turkiet ändrar sig inom en snar framtid, då får man inhemska problem. Jag tror inte de kan eller kommer att göra det, säger han till Ekot.

Kan vänta till valet

Enligt Bagci kan Turkiet vilja vänta till efter Sveriges val i september i hopp om att den politiske vilden och tidigare vänsterpartisten Amineh Kakabaveh ska åka ur riksdagen.

Detta då Kakabaveh hjälpt till att ge Magdalena Andersson statsministerposten i utbyte mot ett avtal som bland annat fördjupar samarbetet med kurdiska PYD – som är terrorstämplade i Turkiet men inte av Sverige.

– Det blir en annan situation om inte hon är kvar efter valet, säger han till radion.


Amineh Kakabaveh: ”Han borde skickas tillbaka, inte jag”

Turkiets Sverigeambassadör uppgavs vilja se riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh utlämnad

Senaste nytt om säkerhetsläget

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.