Turkiske ministerns ilska mot Ann Linde i Berlin

”Bollen är hos Sverige” • Ställer flera krav på Sverige.
Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu höjde rösten mot Ann Linde och kritiserade hennes ”feministiska policy” under toppmötet i Berlin, uppger källor för Reuters.
Foto: CLEMENS BILAN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sveriges utrikesminister Ann Linde undertecknade under tisdagen Sveriges ansökan till Nato.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Utrikesminister Ann Linde.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

För en vecka sedan hölls ett informellt Natomöte i Berlin där Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) fick tillfälle att diskutera Turkiets Natoblockering mot Sverige. 

Under mötet höjde Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu rösten mot Ann Linde och kritiserade hennes ”feministiska policy, som för med sig så mycket drama”, berättar tre diplomatkällor för nyhetsbyrån Reuters

Källorna beskriver Cavusoglus uppträdande som ”pinsamt” och ett ”brott mot etikettsreglerna”.

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu skapade rubriker när han förra helgen deltog i Natos informella möte i Berlin. 

Utrikesministrar för Natoland efter Natoland bedyrade stöd för Sveriges och Finlands kommande Natoansökningar – medan Turkiet fortsatte upprepa sina anklagelser. 

– Problemet är att de här två länderna öppet stöttar terroristorganisationerna PKK och YPG. Det här är terrororganisationer. De har attackerat våra trupper och våra soldater varje dag. Även i går förlorade vi en soldat. Därför är det oacceptabelt och upprörande att våra vänner och allierade stöder den här terrororganisationen, sa Cavusoglu. 

Turkiets närvaro ”förmörkade stämningen”

Det har dock varit tyst kring vad som faktiskt sades i samtalen mellan Ann Linde och Mevlüt Cavusoglu i Berlin. Men nyhetsbyrån Reuters återger delar av mötet med hänvisning till ”tre Natodiplomater”. 

Diplomaterna beskriver att Turkiets deltagande i mötet, som annars präglades av ett varmt och positivt välkomnade åt Sverige och Finland till militäralliansen, ”förmörkade stämningen”. 

Enligt källorna var Cavusoglu i ”krisläge” under sammankomsten i Berlin och stämningen blev ”tung” när han riktade sig till Ann Linde. 

Den turkiske utrikesministern höjde enligt källorna rösten mot sin svenska motsvarighet. 

– För oss var det ett historiskt ögonblick och ändå sa Cavusoglu att han var irriterad på Lindes ”feministpolicy”, som för med sig så mycket drama, säger en källa till Reuters. 

Turkisk diplomat tillbakavisar uppgifterna

Natodiplomaterna beskriver Cavusoglu uppträdande som ett ”pinsamt brott mot etikettsreglerna” och att de övriga närvarande reagerade med tystnad på utspelet. 

– Vi försökte förstå vad våra turkiska kolleger ville – du vet, verkligen ville. Det var pinsamt, säger diplomatkällan till Reuters. 

Reuters har även talat med en turkisk diplomatkälla som har en annan bild av mötet. Enligt den turkiske diplomaten hade Cavusoglu på ett respektfullt sätt förklarat Turkiets inställning, när Ann Linde anklagade Turkiet för att deras motstånd beror på Sveriges feministiska utrikespolicy. 

– Hennes kommentarer hjälper inte Sveriges Nato-försök, medan budskapen som kommer från Finland är noggrant utformade, säger diplomaten till Reuters.  

President Recep Erdogan och den turkiska regeringen i Ankara sägs bland annat kräva att Sverige och Finland slutar stödja kurdiska grupper som finns på turkiskt territorium och ändrar på linjen att inte exportera vapen till Turkiet. 

Turkiet har även krävt att ett 30-tal personer bosatta i Sverige och Finland utlämnas till Turkiet. 

Under fredagen framförde Turkiets Sverigeambassadör Hakki Emre Yunt att han gärna ser riksdagsledamoten, den politiska vilden Amineh Kakabaveh, utlämnad till Turkiet, och han hävdade samtidigt att flera svenska riksdagspolitiker har kopplingar till det terrorklassade partiet PKK, rapporterar TT

Se också: 

Intervju med Turkiets ambassadör i Sverige Hakki Emre Yunt om kraven för att acceptera ett svenskt medlemskap i Nato.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.