Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Turkiska vändningen – erkänner svenska steg

Statsministern gästade Turkiet tidigare i november • Pratade om PKK.
Sveriges chefsförhandlare Oscar Stenström.
Foto: KRISTOFER SANDBERG / KRISTOFER SANDBERG EXPRESSEN
Tidigare uttalanden från Turkiets president Recep Tayyip Erdogan har inte gett mycket hopp till den svenska Natoprocessen.
Foto: APAIMAGES/SHUTTERSTOCK / APAIMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Turkiet erkänner nu att Sverige har gjort framsteg i att uppfylla kraven i Madridavtalet, rapporterar Sveriges radio Ekot. 

Det var efter Natoförhandlingar i Stockholm under fredagen som Turkiet släppte ett gemensamt uttalande med Sveriges och Finland. 

– Det är första gången som vi i ett gemensamt uttalande påpekar att framsteg har gjorts, säger Sveriges chefsförhandlare Oscar Stenström till Ekot

Under fredagen hölls ett nytt Natomöte mellan kandidatländerna Sverige och Finland, och Turkiet som är det enda medlemslandet som inte velat släppa in de nordiska länderna i militäralliansen förrän en rad krav har beviljats. 

Efter fredagens möte så var tongångarna från turkiskt håll mer positiva än de varit sedan trepartsavtalet undertecknades under Natotoppmötet i Madrid i slutet av juni. 

– Det har varit väldigt god ton och det är första gången som vi i ett gemensamt uttalande påpekar att framsteg har gjorts av Sverige och Finland. Så det är ännu ett litet steg på vägen mot att Sverige ska bli fullvärdiga medlemmar av Nato, säger chefsförhandlaren Oscar Stenström till Ekot efter mötet.  

Oscar Stenström fick förhandlingsrollen när han jobbade som statssekreterare i dåvarande statsminister Magdalena Anderssons (S) regering och har behållit ansvaret för de känsliga förhandlingarna även i Ulf Kristerssons (M) regering. 

Säpo har kontakter med turkisk motsvarighet

Att Turkiet nu tycks mer välvilligt inställda till svenskt Natomedlemskap beror bland annat på den nya terrorlagstiftningen, enligt Stenström. 

– Deltagarbrottet inom terrorlagstiftningen kommer att skärpas och ge mer möjligheter för våra polismyndigheter att agera mot PKK. Vi har också haft ett antal utbyten mellan polisen och Säkerhetspolisen med sina motparter i Turkiet, för att helt enkelt öka dialogen och hastigheten i att möta terrorhot som riktas mot Turkiet från PKK, säger Stenström till Ekot som frågar vilka punkter som finns kvar för att göra Turkiet nöjt. 

– En sak handlar om att skärpningen av terrorlagstiftningen ännu inte riktigt är på plats. Den ska behandlas i riksdagen i början av nästa år. Vi anser ju att det finns anledning för Turkiet att så smått börja titta på och röra sig mot en ratificering av Sverige och Finland, säger Stenström till Ekot

Turkiets ekonomi – stoppkloss för Sverige i Nato

Erik Meyersson: Regimen har misskött så mycket.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.