Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Turkiska tidningens ilska mot SVT: ”Skam”

Läget mellan Sverige och Turkiet har länge varit spänt, inte minst sedan Sverige officiellt ansökt om att gå med i Nato – där Turkiet är ett av länderna som behöver godkänna Sveriges ansökan.
Kadir Meral i SVT:s ”Svenska Nyheter”.
Foto: SVT
Foto: Janne Danielsson. / SVT.

Satirprogrammet ”Svenska Nyheters” skämt om president Erdoğan väcker starka känslor i Turkiet.

Regimvänliga dagstidningen Sabah kallar det för en ”skam i svensk tv” – och kopplar ihop det med Turkiets möjlighet att lägga in veto mot Sveriges Nato-ansökan. 

– Ska de jaga alla som retar Turkiet har de inget annat att göra, säger svensk-kurdiska komikern Kadir Meral, som medverkade i programmet, till Dagens Nyheter.

I det senaste avsnittet av SVT:s satirprogram ”Svenska Nyheter” skämtar programledaren Kristoffer Ahonen Appelquist om Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och om de krav han ställt för att godkänna Sveriges Nato-ansökan. 

I ett segment byts programvinjetten ”Svenska Nyheter med Kristoffer Ahonen Appelquist” ut till ”Kurdiska Nyheter med Kadir Meral” – varpå den svensk-kurdiska komikern och författaren tar över programledarstolen och fortsätter skoja på Erdoğans bekostnad.

Turkisk tidning: ”Skam i svensk tv”

Det har inte tagits emot helt väl från turkiskt håll. 

”I Sverige, där PKK-medlemmar protesterar på gatan varje dag, hånades och förolämpades president Erdoğan i den statliga kanalen SVT”, skriver nyhetssajten Internet Haber. 

Den turkiska tidningen Sabah – med koppling till den turkiska staten – kallar SVT:s ”Svenska Nyheter” för en ”skam i svensk tv” och Kadir Merals skämt för ”skandalösa ord från en PKK-sympatisör”.

I texten länkas det svenska humorprogrammet ihop med Finlands och Sveriges ansökan om medlemskap i Nato. 

”Det skandalösa programmet sändes – trots att Turkiet har möjlighet att lägga in veto mot ansökan om länderna inte accepterar Turkiets krav”, skriver Sabah. 

Komikern Kadir Meral är inte överraskad, säger han till Dagens Nyheter.

– Det finns många regimkritiker, komiker och satirprogram som har skojat med och retat Turkiet. Ska de jaga alla som retar Turkiet har de inget annat att göra, säger Kadir Meral till tidningen.

Kritiserats av Kina

Det är inte första gången SVT:s ”Svenska Nyheter” får kritik från utlandet. 

Kina krävde under hösten 2018 en ursäkt av SVT för ett satirinslag i ”Svenska Nyheter” i vilket dåvarande programledaren Jesper Rönndal uppmanat kinesiska turister att inte bajsa utanför historiska byggnader. 

2020 väckte programmet åter Kinas ilska – och i inlägg från kinesiska ambassaden på sociala medier hävdades att ”Svenska Nyheter” spridit lögner om den svensk-kinesiske bokförläggaren Gui Minhai. 

Expressen har sökt SVT.

Aras Lindh, analytiker på Utrikespolitiska Institutet menar att hotet kan vara ett sätt att flytta fokus i den stundande valrörelsen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.