Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Turkiska gränsvakter sköt ihjäl flyktingar

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Åtta syrier, däribland kvinnor och barn, sköts ihjäl av gränsvakter när de försökte korsa gränsen.
Foto: AP
Totalt ska 16 flyktingar, tre av dem barn, ha dödats de senaste månaderna.
Foto: Georgi Licovski / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

En grupp syrier försökte fly till Turkiet.

Då öppnade turkiska gränsvakter eld och dödade flera av dem, däribland kvinnor och barn, rapporterar The Times.

Åtta syrier, däribland kvinnor och barn, sköts ihjäl av gränsvakter när de försökte korsa gränsen.

De försökte ta sig in i Turkiet via en smugglarrutt i bergen när de sköts ned av turkiska soldater på patrull, rapporterar den brittiska tidningen The Times. Ytterligare flera personer ska ha blivit skottskadade.

Nu ska 16 migranter, bland dem tre barn, ha dödats de fyra senaste månaderna, uppger Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter. Det ska ha varit skottlossningar i Azaz, Tel Abyad och Ras al-Ain längs den syrisk-turkiska gränsen.

"En liten flicka blev skjuten"

The Times hänvisar till bilder som tagits med en mobilkamera. De ska visa en man som bär sin son i famnen och att pojken blivit skjuten i båda benen. Bilderna ska också visa en annan man som blivit träffad av en kula i axeln.

– En liten flicka blev skjuten och vi kunde inte göra något mer för henne på fyra timmar, till solnedgången. En gammal man och en kvinna saknas – de har antagligen blivit dödade också, säger Abdumunem Kashkash, en advokat från Aleppo som ska ha befunnit sig med den flyende gruppen, till tidningen.

Han lyckades ta sig över gränsen oskadd. De som blev skadade ska ha förts till ett sjukhus i rebellfästet Azaz, nära gränsen.

Dödsfallen anses bekräfta förra veckans uppgifter då människorättsorganisationen Human rights watch hävdade att turkiska gränsvakter öppnat eld mot civila vid muren som utgör gränsen.

Turkiet förnekar

Turkiska myndigheter uppger att det är svårt att upprätthålla landsgränsen och att gränsvakterna vidtar försiktighet eftersom de blivit beskjutna av smugglare och stridande. Men man förnekar att gränsvakter skulle skjuta mot flyktingar.

– Vi nekar kategoriskt till påståenden om att turkiska gränsvakter skjuter mot flyktingar, säger en tjänsteman till The Times.

Turkiets agerande får kritik från människorättsorganisationen Human rights watch. Amnesty international uppger också att Turkiets "open door-policy" för flyktingar inte har följts under en tid och att det därmed blivit svårare för flyktingar att komma ut ur Syrien.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.