Åtta syrier, däribland kvinnor och barn, sköts ihjäl av gränsvakter när de försökte korsa gränsen. Foto: APÅtta syrier, däribland kvinnor och barn, sköts ihjäl av gränsvakter när de försökte korsa gränsen. Foto: AP
Åtta syrier, däribland kvinnor och barn, sköts ihjäl av gränsvakter när de försökte korsa gränsen. Foto: AP
Totalt ska 16 flyktingar, tre av dem barn, ha dödats de senaste månaderna. Foto: Georgi Licovski / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅNTotalt ska 16 flyktingar, tre av dem barn, ha dödats de senaste månaderna. Foto: Georgi Licovski / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN
Totalt ska 16 flyktingar, tre av dem barn, ha dödats de senaste månaderna. Foto: Georgi Licovski / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Turkiska gränsvakter sköt ihjäl flyktingar

Publicerad

En grupp syrier försökte fly till Turkiet.

Då öppnade turkiska gränsvakter eld och dödade flera av dem, däribland kvinnor och barn, rapporterar The Times.

Åtta syrier, däribland kvinnor och barn, sköts ihjäl av gränsvakter när de försökte korsa gränsen.

De försökte ta sig in i Turkiet via en smugglarrutt i bergen när de sköts ned av turkiska soldater på patrull, rapporterar den brittiska tidningen The Times. Ytterligare flera personer ska ha blivit skottskadade.

Nu ska 16 migranter, bland dem tre barn, ha dödats de fyra senaste månaderna, uppger Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter. Det ska ha varit skottlossningar i Azaz, Tel Abyad och Ras al-Ain längs den syrisk-turkiska gränsen.

"En liten flicka blev skjuten"

The Times hänvisar till bilder som tagits med en mobilkamera. De ska visa en man som bär sin son i famnen och att pojken blivit skjuten i båda benen. Bilderna ska också visa en annan man som blivit träffad av en kula i axeln.

– En liten flicka blev skjuten och vi kunde inte göra något mer för henne på fyra timmar, till solnedgången. En gammal man och en kvinna saknas – de har antagligen blivit dödade också, säger Abdumunem Kashkash, en advokat från Aleppo som ska ha befunnit sig med den flyende gruppen, till tidningen.

Han lyckades ta sig över gränsen oskadd. De som blev skadade ska ha förts till ett sjukhus i rebellfästet Azaz, nära gränsen.

Dödsfallen anses bekräfta förra veckans uppgifter då människorättsorganisationen Human rights watch hävdade att turkiska gränsvakter öppnat eld mot civila vid muren som utgör gränsen.

Turkiet förnekar

Turkiska myndigheter uppger att det är svårt att upprätthålla landsgränsen och att gränsvakterna vidtar försiktighet eftersom de blivit beskjutna av smugglare och stridande. Men man förnekar att gränsvakter skulle skjuta mot flyktingar.

– Vi nekar kategoriskt till påståenden om att turkiska gränsvakter skjuter mot flyktingar, säger en tjänsteman till The Times.

Turkiets agerande får kritik från människorättsorganisationen Human rights watch. Amnesty international uppger också att Turkiets "open door-policy" för flyktingar inte har följts under en tid och att det därmed blivit svårare för flyktingar att komma ut ur Syrien.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag