Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Turkiska gränsen fortfarande stängd

Tomma laster. Lastbilschaufförer som kör mellan Turkiet och Syrien väntar vid gränsen på att släppas in så att de kan hämta laster av bomull. Ayman har väntar i nära två dygn. Under lördagsförmiddagen släpps han genom.Foto: Terese Cristiansson
Läkaren Rima Maburak är en av få som släpps in i Syrien. Hon är på väg till Azaz för att hjälpa gravida kvinnor.Foto: Terese Cristiansson

KILIS. Den turkiska gränsen var på lördagen fortfarande stängd för de minst 20 000 syrier som flytt striderna i provinsen Aleppo.

Men gynekologen Rim Maburak från Syrian Charity är på väg in.

– Jag släpps in i ett par dagar. Vi har bara hört att situationen är mycket illa, säger hon.

På eftermiddagen sa också Turkiets utrikesminister att gränsen kommer att öppnas.

Det är en lång kö av lastbilar utanför gränsen till Syrien på lördagsmorgonen. Under fredagen släpptes de inte in i Syrien, men de hoppas att de turkiska myndigheterna ska öppna gränserna både för dem och de som vill in i Turkiet.

– Jag kör bara en kilometer in för att hämta bomull, sen kommer jag tillbaka till Turkiet, säger lastbilschauffören Ayman.

Han är från Aleppoområdet men kom till Turkiet för ett år sedan och lyckades få ett jobb som lastbilschaufför.

– Men en del av min familj är bara en kilometer från det område som syriska regimen tagit kontroll över. Jag vet inte vad som kommer hända där kommande timmar eller dagar, säger han.

Enligt FN väntar nära 40 000 personer på den syriska sidan av gränsen. De har flytt sina hem sedan den syriska regimen tillsammans med ryska attackplan inlett en storoffensiv för att återta kontrollen över provinsen Aleppo som varit delvis rebellkontrollerad sedan 2012. Situationen väntas förvärra den redan spända flyktingsituationen betydligt. Turkiska myndigheter har sagt att de väntar på minst 70 000 nya flyktingar. Men de tillåter ingen att komma in till Turkiet.

Utrikesministern: Gränsen öppnas

Den turkiska gränspolisen har skärpt kontrollen och i stället försöker man akutbygga tre nya läger på den syriska sidan samt utöka ett redan befintligt läger precis vid gränsen. Under fredagskvällen och lördagsmorgonen kördes det in byggmaterial till de nya lägren.

– De flesta kommer att placeras inne i Syrien. Ett av lägren blir enormt, säger en av byggarbetarna som inte vill säga sitt namn.

Under lördagsförmiddagen öppnade gränspolisen grindarna för lastbilschaufförerna samt för läkare som ska hjälpa människorna på flykt. Gynekologen Rima Maburak går över gränsen med sammanbitet ansikte. Hon släpps in ett par dagar för att hjälpa gravida kvinnor i staden Azaz där över 10 000 flyktingar väntar sedan ett par dagar.

– Jag var där för en månad sedan men vi hör att situationen är mycket dålig just nu. Men vi vet väldigt lite, säger hon precis innan hon korsar gränsen.

Inte förrän på eftermiddagen kom uppgifter om att gränsen kommer att öppnas. Enligt nyhetsbyrån AFP har Turkiets utrikesminister bekräftat att gränsen kommer att öppnas igen.

Mamman dödade Theo – sedan tog hon sitt liv

Pappa Mattias möttes av en lapp på dörren: ”Gå inte in”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.