Turkisk partiledare: Vi kan lämna Nato i protest

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen
Devlet Bahçeli, partiledare för nationalistiska MHP.
Foto: Burhan Ozbilici / TT NYHETSBYRÅN

Parlamentsledamoten och ledaren för turkiska högerextrema nationalistpartiet MHP, Devlet Bahçeli, har hållit ett tal där han kallar Sverige och Finland ”kriminella länder”. 

Han menar att Turkiet bör vara beredd att lämna militäralliansen om den trycker på för att länderna ska bli medlemmar. 

– Vi existerar inte på grund av Nato och vi kommer inte försvinna utan Nato, sa partiledaren under ett tal på tisdagen, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Anadolu

MHP-partiledaren Devlet Bahçeli höll inför sin parlamentsgrupp höll ett svavelosande tal mot svenskt och finskt Natomedlemskap, rapporterar Anadolu.  

– De andra Qandil-bergen finns i Sverige, sa Bahçeli, som syftar på ett iranskt bergsområde mot gränsen till Irak, där den terrorklassade organisationen PKK har sin bas. 

MHP är ett parti som anses vara ultranationalistiskt och högerextremt med fascistiska förtecken. Sedan valet 2018 är partiet landets tredje största. Dess ungdomsorganisation, Grå vargarna, anklagas för inhemsk terrorism genom att ha mördat hundratals meningsmotståndare under 70- och 80-talet. 

Dåvarande bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) tvingades 2016 avgå efter att han fångats på en bild där han åt middag med medlemmar i organisationen.   

Devlet Bahçelis huvudsakliga ilska tycktes vara riktad mot Sverige. 

– Den svenska regeringen gav ekonomiskt stöd till terrorism, gav vapen, gästade terrorister i sitt land, behandlade de sårade förrädarna, tog dem till parlamentet. Till och med när statsministern valdes förekom inblandning och stöd från terroristorganisationer. Hur skulle det kunna vara möjligt för Sverige att nu ansluta till Nato? frågade sig Bahçeli.  

Devlet Bahçeli syftar sannolikt på den uppgörelse som statsminister Magdalena Andersson (S) i höstas gjorde med den politiska vilden Amineh Kakabaveh för att säkra riksdagens stöd i statsministeromröstningen. I utbyte mot sitt stöd blev Kakabaveh lovad att Sverige skulle stötta det kurdiska självstyret i Syrien och fördjupa samarbetet med partiet PYD. 

”Även att lämna Nato borde finnas på agendan”

PYD:s militära gren är den i huvudsak kurdiska milisgruppen YPG som tillsammans med USA har stridit mot IS i Syrien. YPG är terrorklassat av Turkiet som betraktar det som en del av PKK.  

Bahçeli anser att Turkiet bör vara öppna för att hoppa av Nato, där de har varit medlemmar sedan 1952, om de möter för hårda påtryckningar kring de nordiska länderna. 

– Turkiet är inte hjälplöst. Turkiet är inte utan val. Även att lämna Nato borde finnas på agendan som ett alternativt val om omständigheterna blir ofrånkomliga, sa Bahçeli. 

Under onsdagen väntas svenska och finska delegationer resa till Turkiet för att diskutera landets Natokrav. 

”Rätt så osannolikt att Sverige skulle kunna gå med på det här”

Turkietkännaren Aras Lindh menar att Turkiets krav innehåller felaktigheter.

Senaste nytt om säkerhetsläget

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.