MHP-partiledaren Devlet Bahçeli höll inför sin parlamentsgrupp höll ett svavelosande tal mot svenskt och finskt Natomedlemskap, rapporterar Anadolu.
– De andra Qandil-bergen finns i Sverige, sa Bahçeli, som syftar på ett iranskt bergsområde mot gränsen till Irak, där den terrorklassade organisationen PKK har sin bas.
MHP är ett parti som anses vara ultranationalistiskt och högerextremt med fascistiska förtecken. Sedan valet 2018 är partiet landets tredje största. Dess ungdomsorganisation, Grå vargarna, anklagas för inhemsk terrorism genom att ha mördat hundratals meningsmotståndare under 70- och 80-talet.
Dåvarande bostadsministern Mehmet Kaplan (MP) tvingades 2016 avgå efter att han fångats på en bild där han åt middag med medlemmar i organisationen.
Devlet Bahçelis huvudsakliga ilska tycktes vara riktad mot Sverige.
– Den svenska regeringen gav ekonomiskt stöd till terrorism, gav vapen, gästade terrorister i sitt land, behandlade de sårade förrädarna, tog dem till parlamentet. Till och med när statsministern valdes förekom inblandning och stöd från terroristorganisationer. Hur skulle det kunna vara möjligt för Sverige att nu ansluta till Nato? frågade sig Bahçeli.
Devlet Bahçeli syftar sannolikt på den uppgörelse som statsminister Magdalena Andersson (S) i höstas gjorde med den politiska vilden Amineh Kakabaveh för att säkra riksdagens stöd i statsministeromröstningen. I utbyte mot sitt stöd blev Kakabaveh lovad att Sverige skulle stötta det kurdiska självstyret i Syrien och fördjupa samarbetet med partiet PYD.
”Även att lämna Nato borde finnas på agendan”
PYD:s militära gren är den i huvudsak kurdiska milisgruppen YPG som tillsammans med USA har stridit mot IS i Syrien. YPG är terrorklassat av Turkiet som betraktar det som en del av PKK.
Bahçeli anser att Turkiet bör vara öppna för att hoppa av Nato, där de har varit medlemmar sedan 1952, om de möter för hårda påtryckningar kring de nordiska länderna.
– Turkiet är inte hjälplöst. Turkiet är inte utan val. Även att lämna Nato borde finnas på agendan som ett alternativt val om omständigheterna blir ofrånkomliga, sa Bahçeli.
Under onsdagen väntas svenska och finska delegationer resa till Turkiet för att diskutera landets Natokrav.