Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Turkisk ilska mot Sveriges ambassadör

Turkisk ilska mot Sveriges ambassadör
Staffan Herrström, Sveriges ambassadör i Ankara.
Foto: Swedenabroad/Korawut Neeparn
Turkiske människorättsaktivisten Osman Kavala sitter fängslad sedan 2017.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Turkiets inrikesminister Suleyman Soylu.
Foto: Burhan Ozbilici / TT NYHETSBYRÅN

Staffan Herrström, Sveriges ambassadör i Turkiet, har kallats upp till landets utrikesdepartement efter ett uttalande om en fängslad aktivist, skriver den regeringsvänliga nyhetssajten Daily Sabah.

– Turkiet är ett demokratiskt land som bygger på rättsstatsprincipen. Det är oacceptabelt att ambassadörer säger till vårt rättsväsende vad de ska göra, säger inrikesminister Suleyman Soylu.

Sveriges och nio andra länders ambassader har kommit med ett gemensamt uttalande gällande den turkiske affärsmannen och aktivisten Osman Kavala.

Kavala har varit frihetsberövad sedan 2017 och anklagas bland annat för att ha organiserat protester 2013 mot ombyggnaden av Gezi-parken i Istanbul. Han frigavs i februari 2020, bara för att gripas igen några timmar senare – denna gång misstänkt för delaktighet i kuppförsöket 2016.

Krav från Europadomstolen

 ”I dag är det fyra år sedan det pågående frihetsberövandet av Osman Kavala började. De fortsatta förseningarna av hans rättegång, bland annat genom att slå ihop flera olika åtal samt att man lägger till nya efter det att han tidigare har friats, kastar en skugga över respekten för demokratin, rättsstatsprincipen och transparensen i det turkiska rättsväsendet”, heter det i ett uttalande från Danmarks, Frankrikes, Finlands, Kanadas, Nederländernas, Norges, Nya Zeelands, Sveriges, Tysklands och USA:s ambassader.

I uttalandet kräver man att Kavala släpps omgående.

Europadomstolen (ECHR) har beskrivit rättsfallet mot Kavala som ett sätt för Turkiet att tysta honom och begärde redan 2019 att han skulle släppas.

”Inte rätt att uttala sig”

Uttalandet från ambassaderna upprör Turkiets ledning. Mustafa Sentop, talman i parlamentet, skriver på Twitter att ambassadörerna inte ”har rätt att uttala sig om pågående fall” och att de ”helt klart har passerat gränsen”.

– Diplomater är skyldiga att ha respekt för rättsväsendet i det land som de tjänstgör i. Enligt vår konstitution kan ingen ambassadör säga åt våra domstolar vad de ska eller inte ska göra. Vad som kastar en skugga på rättsstatsprincipen är antagandet att de kan det, säger justitieminister Abdulhamit Gül, enligt Daily Sabah.

Beskedet: Belarus stoppar svenskt bistånd

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.