Turkiets press på TV4: Stoppa dokumentären

Viveka Hansson.
Foto: Olle Sporrong
Turkiska ambassaden uppmanar TV4 att "tänka över sitt beslut"
Foto: Jan Düsing
Turkiska ambassaden.
Foto: Google Earth

Turkiska ambassaden i Stockholm har i mejl till TV4 försökt stoppa en dokumentär.

De uppmanas att "tänka över sitt beslut" att sända dokumentären "Seyfo 1915 - Det Assyriska folkmordet".

– Det är ett tydligt försök att utöva påtryckning, säger programdirektör Viveka Hansson.

Toppolitiker uppmanar nu utrikesdepartementet att agera.

– Man borde kalla upp ambassadören, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt. 

Seyfo är vad assyrierna kallar slakten på assyrier, armenier och andra minoriteter under tiden för första världskriget. Dokumentären som sänds i TV4 Fakta på söndagskvällen skildrar de efterlevandes berättelser.

I dag, söndag, manifesteras folkmorden på över en miljon assyrier och armenier i dåvarande Osmanska riket, nuvarande Turkiet.

I ett mejl till TV4 skriver Arif Gülen, pressansvarig på turkiska ambassaden, att han respekterar yttrandefriheten. Men han ifrågasätter att det kallas för folkmord. 

Arif Gülen: "Det är mina känslor"

När Expressen når Arif Gülen säger han att han vill att TV4 ska tänka över sitt beslut.

– Det är min känsla, jag vill att de ska tänka på det. Som jag skrev i mitt mejl, har jag full respekt för yttrandefrihet och kanalen, men som du vet… det som hände 1915 ... jag har skrivit ner mina känslor i mejlet, tydligt. Det finns inget mer att säga.

På frågan om mejlet har diskuterats på högre ort säger han nej.

– Det är mina känslor. Det är deras beslut. Jag vet inte om de kommer ändra. De kan sända den, om de vill. Men jag kan säga vad jag känner också.

Expressen har utan framgång sökt Turkiets ambassadör för en kommentar.

Utmanar pressfriheten

För bara några dagar sedan försökte Miljöpartiets planeringschef tysta kritik mot Mehmet Kaplan i SVT, i efterdyningarna av ministerns avgång till följd av middagen med ledaren för högerextrema Grå vargarna. 

Viveka Hansson tolkar uppmaningen som ett till, tydligt försök att utöva påtryckningar.

– I syfte att få oss att avstå från att sända en dokumentär som ambassaden inte uppskattar, säger Viveka Hansson.

– Mejlet är artigt, men budskapet går inte att ta miste på, säger hon.

Mejlet kommer bara en dryg vecka efter att Barbaros Leyalani, vice ordförande för Turkiska riksförbundet, avgick efter att han i ett tal på Sergels torg skanderat "död åt de armeniska hundarna".

"Den här utvecklingen kan vi aldrig acceptera. Vi kommer att protestera mot varje försök att utöva påtryckningar som hotar yttrandefriheten", skriver Viveka Hansson.

V-ledaren: "Kalla upp ambassadören"

Partiledaren Jonas Sjöstedt, V, är kritisk mot Turkiets ambassadör. Han säger att yttrandefriheten är hotad när fria medier utsätts för påtryckningar från andra länder och att regeringen bör göra en tydlig markering.

– Det är oacceptabelt att ett annat land försöker tysta medier i Sverige och det måste man markera emot stenhårt. Det har TV4 gjort, men det bör också utrikesdepartementet göra. Man borde kalla upp ambassadören och göra klart att det ni gör i Turkiet, som är väldigt illa mot medierna, det är inget ni kan göra i Sverige, säger Jonas Sjöstedt.


https://twitter.com/jsjostedt/status/724187547665051648

Även från Liberalerna riktas en uppmaning om att UD måste reagera.

– Det är helt orimligt att turkiska ambassaden i Sverige försöker stoppa sändningen av en dokumentärfilm på en svensk tv-kanal och jag förutsätter att utrikesdepartementet nu kallar till sig Turkiets ambassadör för en diskussion om vad pressfrihet innebär och vilka regler som gäller i Sverige och i den svenska demokratin, säger riksdagsledamoten Fredrik Malm till TV4 Nyheterna.

Utgivarna: "Helt rätt att man berättar" 

Per-Anders Broberg, vd för Utgivarna, tror att de påtryckningar vi sett exempel på från Miljöpartiet och turkiska ambassaden har blivit allt vanligare.

– Man försöker utöva påtryckningar mot media och därför tycker jag att det är bra att man, som SVT och TV4 gjort, berättar om spelet bakom det man vill publicera. Mediernas uppgift är att berätta och försöker man påverka publiceringsbeslut blir det ett hot mot vårt öppna samhälle och det kan vi aldrig acceptera, säger Per-Anders Broberg.

Vad ska till för att kunna förhindra den här typen av påtryckningar?

– Att berätta om det och få till en diskussion om det är naturligtvis det första steget. Sen förstås att vi som utgivare och publicister står emot de här påtryckningarna och visar att det är ingen idé, att vi fattar våra egna publiceringsbeslut på våra egna grunder. 

Kommer att sända dokumentären

TV4 uppger att man inte kommer att ändra sina planer på att sända dokumentären "Seyfo 1915 - Det Assyriska folkmordet" på söndagskvällen.

Det armeniska folkmordet genomfördes för 101 år sedan i dag, söndag. 2010 slog Sveriges riksdag fast att det var ett folkmord som begicks mot den kristna minoriteten och att det var Turkiet som var skyldiga. 

De rödgröna, som då var i opposition, stod bakom förslaget men erkännandet har fortfarande inte verkställts i regeringen.


https://twitter.com/KerstinLundgren/status/724283110414770176


https://twitter.com/gustafgothberg/status/724263092578836480

Brevet till TV4

• I brevet, som är undertecknat av Arif Gülen på turkiska ambassaden i Stockholm, står det:

• "Jag har informerats om att en dokumentärfilm, 'Seyfofilmen' kommer sändas i kanalen TV4 Fakta söndagen den 24 april 2016. Först av allt respekterar jag till fullo yttrandefrihet och er kanals fulla frihet att sända. Jag vill inte döma filmens innehåll innan jag sett den. Men, jag vill ge er lite information om händelserna 1915. Som ni vet led alla personer i det Osmanska riket, oberoende av vilken religiös eller etnisk grupp man tillhörde, i slutet av första världskriget. Att påminna om den här historiska perioden på ett rättvist och objektivt sätt är en förutsättning för att inte bara kasta ljus över nutiden och framtiden, utan också för att uttrycka skuld till alla de som har drabbats. Det finns inga historiska, akademiska eller juridiska enigheter om hur man definierar 'händelserna 1915'. Folkmord är ett särskilt brott som definieras av en internationell rätt. FN-konventionen från 1948 anger vad folkmord är och konstaterar att endast en behörig internationell domstol kan avgöra om en viss händelse är folkmord. Konventionell visdom föreslår att sändningen av en dokumentärfilm som innehåller ensidiga synsätt på 'händelserna 1915' kommer att misslyckas med principen om att tjäna objektivitet i sändningar. Jag hoppas att ni kommer att granska frågan igen och ompröva ert beslut om sändning av den ovan nämnda dokumentärfilmen med en balanserad och förnuftig inställning."

Turkisk-armeniska konflikten

• I slutet av 1800-talet började de cirka två miljoner armenier som var bosatta i Osmanska riket profilera sin nationella identitet. Åren 189496 dödades cirka 30.000 armenier i östra Anatolien och flera tusen i Konstantinopel (Istanbul).

• Under första världskriget bildade armenier partisangrupper som hjälpte de invaderande ryska trupperna. Osmanska myndigheter började massdeportera armenier till Syrien och Mesopotamien. Enligt armenisk historieskrivning dog uppemot 1,5 miljoner av svält och umbäranden eller i massakrer.

• Turkiet hävdar att ett stort antal människor, såväl kristna armenier som muslimska turkar, dog under Osmanska rikets kaotiska och våldsamma sönderfall. Turkiet erkänner inget folkmord och har gjort det straffbart att använda den beskrivningen. (TT)

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.