Turkiets krav: Ni måste överlämna 21 ”terrorister”

Efter uppgörelsen med Turkiet står det nu klart att Turkiet släpper in Sverige och Finland i Nato.
Statsminister Magdalena Andersson (S) skakar hand med Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu under gårdagens pressträff om uppgörelsen.
Foto: BERNAT ARMANGUE / AP TT NYHETSBYRÅN
Turkiets justitieminister Bekir Bozdag
Foto: Burhan Ozbilici / TT NYHETSBYRÅN

Redan dagen efter att Turkiet öppnat dörren för svenskt Natomedlemskap kräver de att Sverige levererar på utlämningsöverenskommelsen. 

Justitieministern Bekir Bozdag säger att handlingar på 11 PKK-terrorister och 10 Gülenanhängare ligger hos svenska justitiedepartementet.  

– Nu, efter den här överenskommelsen, kommer vi att skriva till dem på nytt och påminna dem om frågan kring deras återvändo säger Bekir Bozdag till turkiska tidningen Hürriyet.  

En av punkterna i tisdagens trepartsavtal mellan Sverige, Finland och Turkiet var att länderna ska teckna ett utlämningsavtal. 

I stycket står bland annat att Sverige och Finland ska behandla Turkiets pågående krav på utlämningar av terrormisstänkta ”skyndsamt och noggrant” och att ”information, bevis och underrättelser som tillhandahålls av Turkiet” ska vara en del av beslutsunderlaget. 

Det är tydligt hur turkiska regeringsföreträdare väntar sig av avtalspunkten. 

– Vi kommer att uppmana dem om att fullfölja våra förfrågningar inom ramverket för detta memorandum av samförstånd. Filerna på 6 PKK-terrorister och 6 Fetö-terrorister ligger hos justitiedepartementet i Finland. Och 10 Fetö-terrorister och 11 PKK-terrorister väntar hos justitiedepartementet i Sverige, säger Turkiets justitieminister Bekir Bozdag till Hürriyet under onsdagen. 

Även den statliga Ankara-baserade nyhetsbyrån Anadolu har rapporterat om justitieministerns uttalanden. 

I tidigare avslag på utlämningsbegärelser från Turkiet på Fetö-sympatisörer, i Sverige kallad för Gülenrörelsen, har Högsta domstolen kallat rörelsen för ”en särskilt utsatt grupp” som riskerar förföljelse i Turkiet.  

Ministern: ”Turkiet är beslutsamt att följa upp”

Det är även oklart vad Turkiet menar med ”PKK-terrorister” då de även betraktar YPG och PYD som terrorklassade förgreningar av PKK. 

Turkiet verkar dock tolka avtalet som att Sverige erkänner även dessa organisationer som terrorgrupper. 

– Självklart är det här memorandumet av samförstånd extremt viktigt i termer av att det visar hur Turkiets utrikespolitiska vilja har gett resultat och har gett positiva resultat.  Bortsett från terrororganisationen PKK har Fetö, PYD och YPG för första gången beskrivits som terrororganisationer i en internationell konvention, säger Bekir Bozdag till Hürriyet. 

Hürriyet har tidigare publicerat en lista på 33 personer som de hävdar att president Recep Tayyip Erdogan kräver att Sverige utlämnar till Turkiet, vilket Expressen rapporterat om

Listan innehåller namn på journalister, författare och aktivister och personer på den vittnar om deras rädsla för att Sverige ska böja sig för de turkiska utlämningskraven. 

En av punkterna i avtalet handlar om att det ska upprättas en samverkansgrupp mellan länderna som ska kontrollera att avtalet efterlevs. 

– Turkiet är beslutsamt att följa upp frågorna i den här överenskommelsen under den kommande tiden, säger Bekir Bozdag till Hürriyet. 

Göran Greider om Nato-uppgörelsen: ”En sorgens dag”

Chefredaktören för socialdemokratiske Dala Demokraten Göran Greider, varnar för att ett svenskt Nato-medlemskap kan innebära att svenska vapen används mot kurder i norra Syrien.

Turkiet släpper in Sverige i Nato

Stoltenberg: ”Vill tacka Erdogan, Niinistö och Andersson”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.