Turkiets krav: Det måste Sverige göra för att få gå med i Nato

Expressens utrikesredaktör Mats Larsson om Turkiets kravlista.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Turkiets regering har nu kommit med sin kravlista för att släppa in Sverige i Nato.

Ett av kraven är att Sverige slutar ge stöd till de kurdiska organisationer som Turkiet anser är terrororganisationer.

”Under Natos kollektiva säkerhetsprincip förväntar sig Turkiet konkreta försäkringar från Sverige, som stöder terroristorganisationer”, står det i ett pressmeddelande.

Turkiska UD uppger att delegater från Finland och Sverige kommer resa till Turkiet under onsdagen för att diskutera kravlistan.

Sveriges ansökan till Nato ligger just nu helt i Turkiets händer. Alla Nato-länder måste säga ja för att Sverige ska beviljas som medlem, men Turkiet har hittills gått hårt åt Sverige.

Landet motsätter sig att Sverige, och Finland, går med i försvarsalliansen och har nu släppt en lista på de krav som måste uppfyllas för att president Erdogan ska tänka om i frågan.

Turkiet kräver att Sverige slutar ge politiskt, ekonomiskt och militärt stöd till det kurdiska partiet PYD, dess väpnade gren YPG. Turkiet ser alla dessa som terrororganisationer – medan Sverige och EU klassar kurdiska PKK som en sådan.

En koalition av västländer, med USA i spetsen, stöttade kurdisk-ledda Syriens demokratiska styrkor i kriget mot IS i Syrien. YPG är där den största falangen.

Turkiet kräver även att allt stöd försvinner till Gülenrörelsen/FETO.

Turkiets krav

• Lyft stoppet för att sälja vapen till Turkiet.

• Säkerhetsgarantier för Turkiet och samarbete mot terrorism.

• Att Sverige ska sluta stödja PKK, som är terrorstämplade av såväl hela EU som Turkiet, och YPG – som Sverige inte anser är en terrororganisation.

• Att Sverige ”slutar finansiera terrorism”. Turkiet menar att det stöd som Sverige riktat till YPG i praktiken också gått till PKK.

• Också det väpnade stödet till YPG måste upphöra, anser Turkiet.

Den turkiska regeringen påstår också i kravlistan att den svenska regeringen har beslutat att stödja PKK/PYD med ”376 miljoner dollar”.

Sverige klassar dock PKK som en terrororganisation och ger heller inget riktat stöd till det kurdiska självstyret i Syrien, enligt UD. Däremot tar syriska kurder del av det stöd som ges till nordöstra Syrien. Det stödet uppgår till totalt 3,2 miljarder kronor för perioden 2016-2023.

Turkiet förväntar sig även att Sverige bistår Turkiet i kampen mot terror och lyfter embargot – som stoppar Turkiet från att köpa svenska vapen.

Linde: ”Desinformation”

Utrikesminister Ann Linde, S, ville inte kommentera Turkiets kravlista.

”Det pågår en rad diplomatiska ansträngningar. Vi avstår från att kommentera detta ytterligare”, säger hon i en skriftlig kommentar till Expressen.

Ann Linde har tidigare tillbakavisat Turkiets uttalanden om att Sverige skulle stötta PKK.

”På grund av stor spridning av desinformation om Sverige och PKK, skulle vi vilja påminna att svenska regeringen under Olof Palme var först efter Turkiet att lista PKK som en terroristorganisation, redan under 1984. EU följde efter 2002, när Anna Lindh var utrikesminister. Den här hållningen är oförändrad”, skrev hon på Twitter i fredags.

Under måndagen berättade statsminister Magdalena Andersson att hon haft ”ett bra samtal” med Turkiets president Erdogan i helgen – men att det det kan dröja innan Turkiet tänker om i Nato-frågan.

– Från början fick vi ju positiva signaler från Turkiet på hur de skulle se på en svensk och finsk ansökan till Nato. Nu har vi en dialog i gång. Den kommer att fortsätta och det ser jag fram emot, sa Magdalena Andersson till TT.

Enligt turkiska utrikesdepartementet kommer delegater från Sverige och Finland att resa till Turkiet under onsdagen för att diskutera kravlistan.


Se också:

Stoltenbergs känga till Putin: ”Ville ha mindre Nato – nu får han mer”

”Sveriges och Finlands Natoansökningar är historiskt”

Senaste nytt om säkerhetsläget

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.