Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Turkiets angrepp mot kurder i Syrien – detta har hänt

Magda Gad i krigets Syrien: ”Man är livrädda för Turkiet”. Är på tillsammans med fotograf Niclas Hammarström på plats i Qamishli som enda svenska journalister
Bild från turkarnas angrepp i Syrien, tagen från den turkiska sidan.
Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Recep Tayyip Erdogan, Turkiets president.
Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump, USA:s president.
Foto: EVAN VUCCI / AP TT NYHETSBYRÅN

Syrienkonflikten pågår för fullt – och är inte helt lätt att greppa.

Men följande har hänt sedan 6 oktober, då Turkiet meddelade att landet tänkte gå in i Syrien.

Här är kort fakta om Turkiets offensiv i norra Syrien:

• Turkiet har gått in i norra Syrien för att skapa en buffertzon. Man vill trycka tillbaka kurdiska styrkor från gränsen – och skapa ett skyddsområde dit syriska flyktingar från Turkiet kan återvända.

• Den 6 oktober meddelade USA:s president Donald Trump att han drar tillbaka de amerikanska trupperna från norra Syrien. Turkiet såg beskedet som grönt ljus att gå in i Syrien, även om USA har sagt att de varken stöttar eller avser delta i Turkiets offensiv.

• Turkiets armé backas upp av syriska väpnade oppositionen, och de möter motstånd av de kurdiska styrkorna (SDF), som försöker förhindra Turkiet att ta sig in över gränsen. Den 13 oktober kom beskedet att den syriska armén ansluter till SDF.

• Enligt FN har 150 000-160 000 personer tvingats fly från sina hem i nordöstra Syrien på grund av offensiven. Enligt AFP har minst 24 civila dödats.

6 oktober. I ett pressmeddelande konstaterar Vita huset att Turkiet snart kommer att gå vidare med sin ”länge planerade operation in i norra Syrien”. Vidare står det att USA:s styrkor inte kommer att vara kvar i området. 

Att USA drar sig ur Syrien i detta kritiska skede leder till omfattande kritik mot Donald Trump för att han lämnar kurderna i sticket. USA:s tidigare FN-ambassadör Nikki Haley beskriver det som att USA sålt ut kurderna som varit avgörande i kriget mot IS.  

Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan, pratar under dagen med Trump i telefon och redgör för sina och landets planer.

7 oktober. Trump får uppenbarligen delvis kalla fötter efter den omfattande kritiken mot honom, och det amerikanska ställningstagandet att överge sin tidigare allianspartner.

Trump Twittrar och varnar Turkiet för att ”gå för långt”. Trump bröstar även upp sig rejält och skriver också om ”ojämförliga vishet”.

Kurderna, som känner att de blivit övergivna av USA söker oväntat stöd i och med att man tar kontakt med Syriens diktator Bashar-al Assad. Vilket också innebär att man vänder sig till Iran och Ryssland– Syriens bundsförvanter. Oroliga och rädda inför den blivande invasionen tvingas många kurder på flykt.

8 oktober. Turkiet slå fast att landet nu är klart för operationen in i norra Syrien.  

Samtidigt rapporterar nyhetsbyrån Reuters från Moskva att Kremls talesperson, Dmitry Peskov, konstaterar att Ryssland inte fått någon information i förväg – varken från USA eller från Turkiet om några överenskommelser om att dra tillbaka amerikanska trupper från nordöstra Syrien.

Samtidigt varnar Iran Turkiet för att gå in i Syrien.

9 oktober. Turkarna drar i gång sin militära operation. den börjar med med angrepp från luften, och sedan följer marktrupper. 

Runt 100 000 kurder tvingas fly sina hem i norra Syrien, skriver FN i en rapport. Enligt FN har folk tagit skydd i skolor och andra byggnader i städerna Hassakeh och Tal Tamer. Under inledningen av invasionen uppges minst elva civila ha dödats i inledningen av invasionen. Det rör sig om runt tio från den kurdiska SDF-styrkan. Dessutom ska en turkisk soldat ha dött.

Carl Bildt är kritisk till Trumps beslut att lämna Syrien.

10 oktober. USA slår tillbaka mot anklagelserna att man ska ha gett grönt ljus till Turkiet att attackerade kurderna i Syrien. Utrikesministern Mike Pompeo menar dock att Turkiet har legitima skäl att skydda sig mot terrorister längs den södra gränsen. 

Trump förklarar också att inget klartecken getts för kriget mot kurderna. Den amerikanske presidenten tycker att det är en ”dålig idé”, men säger om kurderna: ”Kurderna hjälpte inte oss under andra världskriget.

Antalet dödsoffer fortsätter att stiga. Sedan sjätte oktober har minst 30 civila dödats i Syrien, merparten i Tal Abyad-området, och fler än 200 000 har tvingats på flykt. Kurdisk skottlossning ska ha merfört att fem på den turkiska sidan ska ha dödats. Enligt Syriska människorättsobservatoriet ska drygt 70 personer tillhörande kurdiska SDF-milisen också ha dödats.

Dessutom har en turkisk soldat och 49 som strider för de turkiskbackade syriska rebellerna dödats.

11 oktober. USA menar att Turkiet ska avbryta offensiven i Syrien. Mark Esper, USA:s försvarsminister förklarar detta för Turkiets motsvarighet, Hulusi Akar, i samband med ett telefonsamtal, enligt ett pressmeddelande från amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon. 

”Esper gav en skarp uppmaning till Turkiet att avbryta insatserna i nordöstra Syrien, så att möjligheten ökar för att USA, Turkiet och våra partner kan hitta en gemensam väg att trappa ned situationen innan den blir omöjlig att lösa”, skriver amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon i ett pressmeddelande.

12 oktober. Turkarna slås fast att alla som kritiserar landets operation i Syrien utreds för terrorbrott, och skriver: ”I samband med den turkiska militära operationen i Syrien är alla uttalanden som har till syfte att angripa den turkiska staten, dess inhemska och sociala fred och säkerhet förbjudna”.

Samtidigt rasar hårda strider Ras al-Ain på den turkisk-syriska gränsen. Turkiet hävdar att man intagit staden. Ett uttalande som de kurdledda milisstyrkorna, SDF, tillbakavisar. De kallar det en ”taktisk reträtt”.

Kurderna menar än en gång att amerikanerna svikit dem. Enligt ett dokument CNN tagit del av ska kurderna vända sig till Ryssland och syriska regimen för att få hjälp mot turkarna. Enligt kurderna håller även IS på att aktiveras igen.

Expressens Kassem Hamadé är på plats i Turkiet, nära gränsen mot Syrien.

13 oktober. Syriska armén ansluter sig till kurdiska SDF. 

Samtidigt rapporteras att IS-fångar flyr från fängelser när kurderna lägger sin koncentration på kriget mot Turkiet. Sammanlagt uppges flera hundra IS-fångar eller familjemedlemmar till dessa ha rymt från fängelser eller läger.

För att inte utsätta sina trupper för risker tar USA beslutet att dra bort alla trupper från områden där strider pågår för att inte utsätta dem för risker.

14 oktober. Enligt uppgifter från en syrisk statlig nyhetsbyrå ska den syriska armén söderifrån ha nått staden Tal Tamr plus intilliggande byar; detta i den nordvästra delen av provinsen al-Hasakah. Ytterligare uppgifter slår fast att Ain Issa, som ligger längre västerut, intagits av regeringsstyrkor. Tabqa och dess militärflygplats har även intagits liksom Manbij, en strategisk viktig stad.

Trots att EU:s utrikeministrar enhälligt fördömer Turkiets militära operation blir det inget gemensamt vapenembargo. Ytterligare länder väljer att protesteras mot turkarna. Man menar att kriget mot IS och mot terrorismen – på grund av den pågående invasionen – kan ha varit förgäves. 

Trump talar med Erdogan i telefon, och USA:s president vill ha ett omedelbart stopp på operationen. Detta genom ett omedelbart eldupphör. Trump undertecknar ett dokument för att införa sanktioner mot Turkiet. Det gäller bland annat kraftigt höjda ståltullar och avbrutna handelsförhandlingar värda 1 000 miljarder kronor.  

Filmerna sägs visa milisens avrättningar i Syrien

15 oktober. Efter överenskommelsen med kurderna fortsätter syriska armén in på område som tidigare varit kontrollerade av USA. Staden Manbij intas.

På grund av säkerhetsläget bestämmer hjälporganisationen Läkare utan gränser sig för att evakuera sin personal från nordöstra Syrien.

Enligt ryska uppgifter övervakar Ryssland syriska och turkiska styrkor för att förhindra strider.

Stridsflygplan och attackhelikoptrar från USA skickas mot turkiska styrkor. Detta för att dessa kommit för nära de amerikanska trupperna väster om Ain Issa. Därmed ska de ha överträtt överenskommelsen att inte hota dessa.

16 oktober. Erdogan kräver att alla stridande kurder lägger i från sig vapnen och lämnar gränszonen mot Turkiet natten mot torsdagen.

– Endast då kan den turkiska offensiven avbrytas, säger den turkiske presidenten.         

Erdogan gör uttalandet inför parlamentet sedan trycket på honom att gå med på en vapenvila och avbryta offensiven i norra Syrien ökat, enligt AP. Han utesluter förhandlingar.     

Erdogan säger också att han ska träffa USA:s vice president Mike Pence och utrikesminister Mike Pompeo, som båda under onsdagen är på väg till Ankara.       

Under dagen rasar intensiva strider i bland annat staden Ras al-Ayn.

Kurderna meddelar att man avbryter striderna mot terrororganisationen IS.

17 oktober. AFP rapporterar att Turkiets offensiv nu har drivit över 300 000 människor på flykt. 

Den 16 oktober meddelade kurderna att man avbryter striderna mot IS. Expressens korrespondent Kassem Hamadé säger att terrororganisationen nu blir betydligt farligare – både för grannländerna och för Europa.

Under dagen kraftsamlar Turkiet för att inta staden Ras al-Ayn, där intensiva strider har rasat under de föregående dagarna. Enligt turkiska källor siktar man på att erövra staden under dagen och senast framåt kvällen.

SÅ KAN DU HJÄLPA DE DRABBADE I SYRIEN

Rädda barnen:
Finns på plats med personal i tre olika flyktingläger. Där hjälper de barn med tak över huvudet, mat och övrig akuthjälp. Organisationen förbereder sig också för att öka sina insatser i området.

Swisha valfri summa till 900 6008 och märk gåvan FRAMTID. Alternativt överför valfri summa på Bankgiro 092-0033 eller Plusgiro: 90 2003-3.


UNICEF:
På plats inne i Syrien för att ge barn skydd och stöd. Arbetar långsiktigt och brett med barns problem och rättigheter på olika nivåer i samhället.

Swisha valfri summa till 902 00 17 eller överför valfri summa på Bankgiro 902-0017 eller Plusgiro 90 20 01-7.


UNHCR:
Arbetar på plats där de bland annat delar ut nödhjälp i form av mat och vatten, varma filtar och kläder, samt ger barn på flykt möjlighet att gå i skola.

Swisha valfri summa till 90 01 645. Alternativt överför valfri summa på bankgiro 90 0-16 45, eller plusgiro 90 01 64-5.


Läkare utan gränser:
Läkare utan gränser hjälper pressade sjukhusen med begränsade resurser. Enligt organisationen har man team på plats i Ain Al Arab (Kobane), Ain Issa, Al Mallikeyeh (Derek), Tal Tamer, Tal Kosher, Al Hol och Raqqa.

Swisha valfri summa till 900 60 32 eller överför valfri summa på Bankgiro: 900-6032 eller Plusgiro: 900603-2.


Röda korset:
Organisationen är icke-vinstdrivande och är på plats och ger stöd i form av mat, vatten och vård. De erbjuder också psykosocialt stöd och hjälper splittrade familjer att återförenas.

Swisha valfritt belopp till 900 80 95.


Svenska kyrkan:
Act Svenska kyrkan är en del av ACT-alliansen som är en av världens största biståndsallianser. De arbetar långsiktigt med utvecklingssamarbete och ger mest stöd där behoven är som störst.

Swisha valfri summa till 900 12 23 eller överför valfri summa till Bankgiro: 900 1223 eller Plusgiro: 90 01 22-3.Kassem Hamadé: ”Bakom mig brinner det för fullt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.