Turkiet vill ha Ragip Zarakolu för att släppa in Sverige i Nato

Ragip Zarakolu är en av de som Erdogan önskar få utlämnad från Sverige. Vid tidigare försök har Högsta Domstolen avslagit Turkiets begäran.
Foto: EMRAHGUREL / EMRAHGUREL

De står mellan Sverige och ett Natomedlemskap – om Turkiets president Recep Tayyip Erdogan skulle få sin vilja igenom. 

På listan av personer som den turkiske presidenten kräver att få utlämnade finns journalister, akademiker och debattörer som fruktar tortyr om de tvingas återvända till hemlandet. 

– Det är på samma gång skrattretande som otäckt att vara en bricka i Erdogans maktspel, säger förläggaren och debattören Ragip Zarakolu. 

Kan Sverige kringgå grundläggande demokratiska principer för att åtnjuta Natos hjälp att försvara vår demokrati? Den frågan ställer sig nu en rad personer som plötsligt blivit den valuta Turkiet kräver som betalning för att öppna dörren till försvarsalliansen. 

– Det här är en chans för Erdogan att förhandla och stärka sin position framför allt hemma i Turkiet där han blir allt mindre populär, säger Ragip Zarakolu som kom till Sverige 2012 som fristadsförfattare och en av dem Erdogan vill åtala och döma till ett långt fängelsestraff i hemlandet. 

– I samma stund jag satte min fot i Turkiet skulle jag fängslas för en mycket lång tid, säger han.

Terroranklagad

I Turkiet var Ragip Zarakolu en välkänd bokförläggare och publicist som i hela sitt liv säger sig ha kämpat för rättvisa i sitt hemland och för den saken suttit fängslad. 2008 anklagades han för att ha legitimerat en terrororganisation när han deltog på ett möte med det förbjudna Demokratiska Samhällspartiet DTP och han anklagas även för att ha direkta kopplingar till PKK. 

– Jag är säker på att Sverige är ett land med principer och inte går med på Erdogans försök att vinna inrikespolitiska poäng, säger han. 

Turkiet har tidigare försökt förmå Sverige att lämna ut Ragip Zarakolu. 2018 lämnade en domstol i Istanbul över en arresteringsorder till Interpol. Han anklagades för att hjälpt PKK, bland annat genom att öppna en politisk akademi som fungerat som en läroanstalt för militanta grenar av partiet. 

– Jag har aldrig gjort de handlingar jag anklagats för. Jag har däremot försvarat mänskliga rättigheter och minoriteters rättigheter. 

Turkiet har drivit mer än 45 rättsprocesser mot Zarakolu. Innan han kom till Sverige satt han häktad i ett högriskfängelse i fem månader. Den rättsprocessen pågår fortfarande.

Fruktar tortyr

Under tiden i turkiskt fängelse säger Ragip Zarakolu att han aldrig utsattes för tortyr, men han befarar att han skulle göra det om han nu tvingades återvända till hemlandet.

I Sverige nådde fallet Högsta domstolen som slog fast att det inte finns lagligt stöd att utvisa Zarakolu till hemlandet. 

”En utlämning förutsätter att den eller de gärningar för vilka utlämning begärs motsvarar brott enligt svensk lag (4 § utlämningslagen)” skriver Högsta Domstolens ledamöter och slår fast att det föreligger hinder för utlämning. 

Expressen har varit i kontakt med flera personer som uppges finnas på Turkiets kravlista. De fruktar alla för sina liv om de skulle återvända till Turkiet. 

– Mitt namn har ett stort symbolvärde för Erdogan och jag är 100 procent övertygad om att jag skulle torteras om jag utlämnades till Turkiet, säger en känd debattör och publicist som i nuläget inte vill ha sitt namn i tidningen. 

– Jag kan dessvärre inte helt utesluta att jag skulle vara en handelsvara och har i det här känsliga läget fått rekommendationer att jag bör vara anonym, säger personen som i turkisk domstol dömts till tre livstidstraff.

Erdogans tvärvändning

Turkiets besked att inte stödja ett svensk Natomedlemskap kom plötsligt. Enligt utrikesminister Ann Linde ska inga krav ha framförts från turkiskt håll i tidigare samtal. Men i söndags meddelade president Erdogan att det inte skulle vara gynnsamt för Turkiet med ett svensk och finskt inträde i alliansen. 

– Vi följer utvecklingen kring Sverige och Finland, men vi ser inte positivt på det, sa Erdogan. 

– De skandinaviska länderna är gästhem för terroristorganisationer. 

Även om få förväntar sig att Turkiet i slutänden kan stoppa Sverige och Finland från att ansluta sig till Nato befarar många att det kan förlänga ansökningsprocessen.

– Jag har alltid varit för ett svenskt Natomedlemskap och kunde inte föreställa mig att jag själv skulle komma att vara ett föremål för processen. Sverige bör inte sätta sig vid förhandlingsbordet med Turkiet i den här frågan utan överlåta det till de mäktigaste länderna såsom USA, Storbritannien och Frankrike, säger publicisten och debattören som från Sverige har fortsatt att bedriva sin kamp. 

– Jag vill se att Sverige ska vara en demokratisk stormakt och kan bara hoppas att Högsta Domstolen beslutar att inte deportera mig. 

Erdogan: ”Sverige är en grogrund för terrorister”

Turkiets president säger att man tänker neka Sveriges Nato-ansökningar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.