Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Turkiet vill gripa två av kronprinsens allierade

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman misstänks ha beställt mordet på Jamal Khashoggi.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Journalisten Jamal Khashoggi mördades inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul.Foto: HASAN JAMALI / AP TT NYHETSBYRÅN

En arresteringsorder har utfärdats mot två allierade till Saudiarabiens kronprins.

Draget kommer från turkiska chefsåklagare som misstänker att personerna varit med och planerat mordet på Jamal Khashoggi, uppger en källa för AFP.

Chefsåklagare i Turkiet har under tisdagen utfärdat en arresteringsorder mot Ahmad al-Assiri och Saud al-Qahtani. Båda männen ska ha nära kopplingar till den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman, uppger en turkisk källa för nyhetsbyrån AFP.

Enligt källan misstänker åklagarna att männen varit delaktiga i planeringen inför mordet på journalisten Jamal Khashoggi.

– Åklagarnas drag att utfärda en arresteringsorder mot Asiri och Qahtani speglar synen på att de saudiska myndigheterna inte kommer att vidta formella åtgärder mot dessa individer", uppger en turkisk myndighetskälla för Reuters. 

Sparkades efter mordet

Khashoggi mördades den 2 oktober i år inne på Saudiarabiens konsulat i Istanbul. Sedan dess har världen fördömt dådet, som misstänks ha beställts av kronprinsen Mohammed bin Salman.

De två misstänkta fick båda sparken från högt uppsatta poster efter mordet. Saud al-Qahtani var rådgivare och högra hand till kronprinsen. Ahmad al-Assiri var vice underrättelsechef i Saudiarabien.

Utöver arresteringsordern riktades även starka misstankar mot kronprinsen från senatorer i USA. Det efter ett hemligt möte med CIA-chefen Gina Haspel.

Trump orolig för vapenhandeln

Samtidigt menar Donald Trump att USA inte borde ta några risker som kan påverka relationen och vapenhandeln med Saudiarabien.

Den republikanska senatorn Lindsey Graham håller dock inte med. 

– Om den saudiska regeringen ska fortsätta styras av den här mannen under lång tid anser jag att det blir väldigt svårt att göra affärer. Jag tycker att han är galen, jag tycker att han är farlig och att han har riskerat relationen, säger Graham till The Guardian. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.