Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Turkiet varnar för resor till Europa och USA

Turkietkännaren Aras Lindh förklarar reaktionerna efter koranbränningen.
Turkiets president Erdogan.
Foto: BURHAN OZBILICI / AP TT NYHETSBYRÅN

Turkiets utrikesdepartement varnar för ”farliga nivåer av religiös intolerans och hat i Europa” och varnar för resor till både europeiska länder och USA, rapporterar AFP.

Turkiet varnar för resor till USA och Europa i två olika uttalanden och menar att det har förekommit ”verbala och fysiska attacker mot utlänningar och rasistiska handlingar i USA.”

När det kommer till Europa varnar det turkiska utrikesdepartementet för att det skett en ökning av ”antiislamska, främlingsfientliga och rasistiska handlingar”, rapporterar turkiska medier.

Turkiska invånare som planerar att resa till europeiska länder uppmanas att hålla sig borta från demonstrationer.

Varnar för ”hämndaktioner”

Varningarna kommer efter att flera ambassader i Turkiet, bland andra USA:s, Tysklands och Frankrikes, har uppmanat sina medborgare i Turkiet att hålla sig borta från folksamlingar på grund av risken för att terrorister ska utföra ”hämndattacker” mot västlänningar.

Även Sverige, Norge och Danmarks ambassader har uppmanat sina medborgare till försiktighet i Turkiet.

Bakgrunden är de spänningar som omgärdar den svenska och finska Nato-processen, bland annat efter Rasmus Paludans Koranbränningar i Stockholm och Köpenhamn.

”Allt som är lagligt är inte respektfullt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.