Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Trumps krav på Erdogan – efter turkiska offensiven

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddelar nu att landets offensiv mot norra Syrien har inletts
Offensiven inleddes på onsdagen.Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP / TT NYHETSBYRÅN
Turkiska militärfordon ses köra mot gränsen.Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Bilder från gränsen.Foto: AFP
Bilder från gränsen.Foto: AFP
Karta över området.Foto: CNN
Turkiskt stridsfordon vid gränsen.Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Turkiska sidan om gränsen.Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Bild från gränsen.Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Recep Tayyip Erdogan.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 11

BEIRUT. Turkiet har inlett sin offensiv mot norra Syrien. 

Enligt uppgifter från Syriska människorättsobservatoriet SOHR har 15 personer dött i de turkiska attackerna. 

På onsdagskvällen skickade Turkiet också in markstyrkor i Syrien.

På torsdagen håller FN:s säkerhetsråd ett krismöte om utvecklingen. 

På onsdagen inleddes Turkiets offensiv i norra Syrien. 

På Twitter skrev landets president Recep Tayyip Erdogan att turkisk militär tillsammans med syriska regeringsstyrkor har inlett en offensiv mot PKK, YPG, och IS-terrorister. Erdogan kallar offensiven för ”Operation Fredens källa”. 

”Vårt uppdrag är att förhindra skapandet av en terrorkorridor över vår södra gräns och att skapa fred i området”, skriver Erdogan. 

Enligt de Syriska demokratiska styrkorna, SDF:s, talesperson Mustafa Bali har Turkiet inlett en flygattack mot dem på civila områden. 

Han uppger också att bomber har slagit ner i närheten av ett fängelse där några av de farligaste IS-jihadisterna sitter fängslade. På onsdagskvällen skickade Turkiet också in markstyrkor i Syrien.

Enligt Syriska människorättsobservatoriet SOHR har turkiska attackerna dödat 15 personer.

Tusentals personer har flytt från den syriska staden Ras al Ain mot Hasakaprovinsen, skriver Reuters.  

En kurdisk militärkälla och två amerikanska tjänstemän uppger för Reuters att SDF har stoppat sina insatser mot IS, på grund av Turkiets offensiv. 

”SDP stoppade anti IS-operationerna eftersom det är omöjligt att genomföra en operation medan du hotas av en stor armé precis vid norra gränsen”, sa den kurdiska militärkällan enligt Al Jazeera. 

Varför sker attacken nu?

Turkiet vill inte se ett kurdiskt självstyre längs sina gränser. Kurdiska styrkor i Syrien är en del av PKK, en grupp som terrorstämplats av bland annat EU. PKK har stridit mot Turkiet i decennier. 

 

I Turkiet befinner sig i dag många syriska flyktingar. Enligt Turkiet själva vill man genom att nu gå in i norra Syrien skapa en säkerhetszon där man kan placera flyktingar. 

 

Att Turkiet skulle inleda att en offensiv var väntat, men att den sker just på onsdagen beror på att Donald Trump i söndags tog ett beslut som överraskade många. 

 

Han gav då grönt ljus för Turkiet att gå in och drog tillbaka USA:s soldater i området. 

Kurdiska SDF har delat med sig av en film de uppger visar hur kurdisk gerilla beskjuter turkiska trupper på onsdagseftermiddagen. 

Den kurdiska administrationen i regionen, AANES, har uppmanat invånarna i området till mobilisering, skriver AP: 

– Vi uppmanar vårt folk, av alla etniska grupper, att röra sig mot området nära gränsen till Turkiet att utföra motstånd under denna känsliga tidpunkt i historien.

Man vädjar även till det internationella samfundet att agera för att förhindra att en humanitär katastrof drabbar det kurdiska folket.

Turkiet är en av Natos medlemmar. På en presskonferens i Rom sa Jens Stoltenberg också att Turkiet har ”legitima säkerhetsproblem”. Han kommer att prata med president Erdogan på fredag i Istanbul. 

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg uppmanar Turkiet att inte ”ytterligare destabilisera regionen” genom sin militära insats i norra Syrien, skriver AP.  

På torsdagen håller FN:s säkerhetsråd ett krismöte om utvecklingen. 

Enligt ryska propagandakanalen RT har Erdogan och Rysslands president Putin pratat i telefon om situationen. Erdogan ska då ha sagt att ”den turkiska militäroperationen öster om Eufrat kommer att leda till fred och stabilitet”.

Trump: Vi skulle aldrig ha gått in Mellanöstern

President Trump skriver på Twitter att USA aldrig skulle ha gått in i Mellanöstern och att man därför tagit ur sina 50 soldater som befann sig i området. 

”Tusentals av våra otroliga soldater har dött eller blivit illa skadade. Miljoner människor har dött på andra sidan. ATT GE SIG IN I MELLANÖSTERN ÄR DET SÄMSTA BESLUT SOM TAGITS I USA:S HISTORIA! Vi gav oss in i krig under falska och nu dementerade premisser, MASSFÖRSTÖRELSEVAPEN. Det fanns INGA! Nu tar vi, långsamt och försiktigt, hem våra fantastiska soldater. Vårt fokus är att se HELA BILDEN! USA ÄR STÖRRE ÄN NÅGONSIN TIDIGARE!”

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1181905661300559872

Flera amerikanska politiker motsatte sig Donald Trumps beslut. Många anser att USA sviker de kurdiska trupperna, som har varit den avgörande kraften i kampen mot terrorgruppen IS. 

Turkiet har argumenterat för invasionen med att man vill skapa en buffertzon och slå ner det som Turkiet anser vara ”terrorister”, med syftning på kurdiska gerillagrupper.

Flera europeiska länder, bland annat Tyskland, har varnat Turkiet för att orsaka en eskalering av våldet i regionen. 

Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov sa på onsdagsmorgonen i ett uttalande att USA spelar ett ”väldigt farligt spel” när man dragit tillbaka sina trupper från området.

Lavrov säger vidare att en sådan ”vårdslös attityd mot det här mycket känsliga området kan sätta eld på hela regionen, och vi måste undvika det till varje pris”.

Turkiska trupper har börjat röra sig över gränsen till Syrien, uppger turkiska myndigheter enligt Bloomberg. Kassem Hamadé vet mer.

Experten: Pratas om att Ryssland kommer angripa

Aras Lindh, analytiker på Utrikespolitiska institutet, säger att Turkiets angrepp inte kommer som en chock. 

– Med tanke på vad de har sagt de senaste åren och med tanke på de senaste dagarna är det inte förvånande. Den stora frågan är hur formerna av invasionen kommer fortgå. Det pratas om att Ryssland kommer att angripa den självstyrande regionen söderifrån. Det är avgörande. Rent militärt är kurderna underlägsna militärt bara mot Turkiet. 

Lindh menar att det finns flera orsaker bakom invasionen.

– Det han kommunicerar officiellt är att man vill skapa en säkerhetszon där man kan placera syriska flyktingar som i dag befinner sig i Turkiet och som den turkiska opinionen får allt större problem med. Sedan säger man också att det här utgör ett säkerhetshot eftersom de kurdiska styrkor som finns i Syrien utgörs av PKK, alltså den grupp som stridit mot Turkiet i decennier. Det handlar också om att Turkiet inte vill se kurdiskt självstyre längs sina gränser.

Expressens utrikesredaktör om Turkiets offensiv.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.