Turkiet: Sverige måste kompensera

Publicerad
Den turkiska regeringen kallade på fredagen till sig Sveriges ambassadör i Turkiet och krävde att Sverige "tar seriösa steg för att kompensera" för riksdagens beslut om folkmordet på armenier.
Svenska UD försäkrar att riksdagens beslut inte ändrar regeringens politik.
Riksdagens beslut blev en stor nyhet i Turkiet, och den svenske ambassadören Christer Asp möttes av ett stort medieuppbåd efter att ha fått förklara sig på turkiska UD på fredagen.
- När Sverige säger något, i synnerhet i en så här viktig fråga, så uppmärksammas det. Jag har framför allt sagt att regeringens politik ligger fast, att regeringens uppfattning är att historien inte ska politiseras, sade Christer Asp till TT.
Också från utrikesminister Carl Bildt var beskedet tydligt: Det här får inga omedelbara konsekvenser för svensk utrikespolitik.

Oppositionen retad

Det är klart att vi ska titta på det och sedan svara riksdagen. Det brukar man göra om cirka ett år, sade han i Sveriges Radios P 1-morgon.
Det har retat upp oppositionen, som redan börjat hota med KU-anmälningar.
- Riksdagen har erkänt detta och det har regeringen att förhålla sig till, sade Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin.
Men regeringen har inga formella krav på sig att lyda riksdagen, framhåller folkrättsexperten Ove Bring.
- Det råder nu en allmän missuppfattning att Sverige som stat genom riksdagsbeslutet har erkänt folkmordet. Så är det ju inte. Riksdagen har sin uppfattning klar och den har man nu vidarebefordrat till regeringen. Det är inte formellt tvingande. Men det finns en konstitutionell förväntan på att omvandla det här till en fungerande, aktiv svensk utrikespolitik, sade Bring till TT.
- När det gäller utrikespolitiken har riksdagen inte sista ordet. Det är regeringen som har beslutanderätten över hur man utövar utrikespolitiken, sade han.

En björntjänst

Enligt Carl Bildt kommer riksdagens beslut att få negativa effekter på den försoningsprocess som startat mellan Turkiet och Armenien. Han är också orolig för att beslutet kan få effekter i Sverige:"Till detta skall också läggas en viss oro för att föra in gamla konflikter rätt in i vårt svenska samhälle. Jag oroas av tonläget mellan organisationer i Sverige som företräder olika nationaliteter som under årens lopp kommit till och blivit viktiga delar av vårt samhälle", skrev han på nätsajten Newsmill.
Sveriges tidigare generalkonsul i Istanbul Ingmar Karlsson anser också att beslutet är mycket olyckligt.
- De som tror sig ha kämpat för armeniernas sak ska veta att de har gjort dem en björntjänst, sade han och syftade på att beslutet hotar den försoningsprocess som startat.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag