Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Turkiet spionerar på regimkritiker i Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Personer nära Binali Yildirim försöker värva angivare i Sverige, rapporterar Ekot.
Foto: Burhan Ozbilici / AP TT NYHETSBYRÅN
Landets president Erdogan pekar ut Gülenrörelsen som ansvarige för statskuppen i fjol.
Foto: Yasin Bulbul / AP TT NYHETSBYRÅN

Turkiet spionerar på regimkritiker i Sverige, visar en granskning som Ekot gjort.

Ekot har tagit del av inspelningar där en man som står nära regeringspartiet AKP pressar en utpekad regimkritiker på information.

– Det är intressant information som vi gärna tar del av för att kunna säga om det är brottslig verksamhet, säger Lisa Simonsson på Säpo till Ekot.

Ekot rapporterar att Turkiet kartlägger regimkritiker bosatta i Sverige. Radioprogrammet har tagit del av dokumentation och inspelningar som visar hur en man som står nära regeringsparitet och som uppges vara vän till landets premiärminister – Binali Yildirim – försöker värva angivare i Sverige.

I inspelningen hörs mannen ringa upp till en utpekad regimkritiker tillika Gülenanhängare bosatt i Sverige.

– Det jag vet är att om du hjälper staten så kommer staten att hjälpa dig, säger han i inspelningen.

Gülenrörelsen har pekats ut av Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som ansvarig för förra årets misslyckade statskupp och mannen i inspelningen vill ha hjälp med att hitta fler anhängare i Sverige.

– Broder, de kommer att vilja ha allt verksamhet som pågår här. Om du inte ger dem något konkret är det kört med dig, säger han i inspelningen.


LÄS MER: Krisen mellan Turkiet och Nederländerna växer


Man nära turkiska regeringen utför kartläggningen

Mannen som blir uppringd ska ha skrivits upp på en statskontrollerad lista över regimkritiker, vilket gör att han kommer att gripas när han åker till Turkiet. Uppringaren erbjuder sig att hjälpa honom men i utbyte vill han ha information om flera namngivna personer, politiska flyktingar som han misstänker befinner sig i Sverige.

– Om du har konkret information om dessa och kan avslöja dem kan du utnyttja ångerlagen. Jag tar det direkt med premiärministern, säger han i inspelningen.

Ekot har konfronterat mannen med uppgifterna från inspelningen, men han förnekar att det var han som ringde.


LÄS MER: Det här vet vi om militärkuppen i Turkiet


”Är det kört med dig”

Lisa Simonsson, biträdande enhetschef på Säkerhetspolisen, reder ut lagstiftningen för Ekot och konstaterar att det är olagligt för främmande makt att kartlägga personer inom politiska grupperingar.

– Det är vad vi kallar för olovlig underrättelse verksamhet. Om man uppfyller samtliga rekvisit i den paragrafen, säger hon till Ekot.

Ekots reporter Daniel Öhman uppger då att han tagit del av uppgifter som tyder på att sådan bedrivs och att den är systematisk.

– Då säger jag att det är intressant information som vi gärna tar del av för att kunna säga om det är brottslig verksamhet eller om det är något som vi på annat sätt ska jobba förebyggande med, säger Lisa Simonsson på Säpo till Ekot.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.