Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Turkiet skickar tillbaka IS-fångar: ”Vi är inget hotell”

Amnesty: Turkiet deporterar flyktingar med hot och våld
Turkiets inrikesminister, Suleyman Soylu, har meddelat att landet kommer att skicka tillbaka fängslade IS-terrorister till sina hemländer. Foto: Ahmet Bolat / AP
Magnus Ranstorp: ”Det är inte riskfritt, men man bör heller inte överdriva faran som kommer med detta.” Foto: SUSANNA PERSSON ÖSTE /TT / TT NYHETSBYRÅN

Under lördagen meddelar Turkiets inrikesminister, Suleyman Soylu, att landet kommer skicka tillbaka fängslade IS-terrorister till sina ursprungsländer. 

Oavsett om länderna i fråga vill ta emot dem eller ej. 

– Vi är inget hotell för IS, säger inrikesministern enligt TT

I samband med att Turkiet inledde sin offensiv i nordöstra Syrien har landet även tagit kontroll över flera IS-läger som tidigare tillhandahållits av regionen kurdiska styre. Nu meddelar Turkiets inrikesminister att man planerar att skicka tillbaka samtliga av de tillfångatagna IS-krigarna till sina hemländer. 

– Vi behåller dem inte för alltid. Vi är inte ett hotell för IS, säger Turkiets inrikesminister, Suleyman Soylu. 

Vad detta kommer innebära för Sverige är ännu oklart då det inte än klarlagts hur många av de tidigare kurdstyrda lägren som nu kontrolleras av turkiska styrkor. Inte heller vet man säkert hur många svenska IS-krigare som finns kvar i Syrien. 

– Det kan röra sig om 10-15 IS-män som finns kvar i landet. Av dem skulle jag tro att det är under 10 som skulle komma tillbaka till Sverige i samband med detta, säger terrorexperten Magnus Ranstorp. 

Är kända sedan länge 

Enligt TT handlar det om omkring 12 000 IS-fångar som befunnit sig i den kurddominerade SDF-milisen. Av dessa vet man inte hur många som lyckats komma undan i samband med striderna under den turkiska offensiven. 

I ett uttalande kritiserar Soylu länder som Storbritannien och Nederländerna som fråntagit IS-krigare sitt medborgarskap. 

– Det är oacceptabelt för oss. Vad vill ni att jag ska göra med era terrorister?, säger han. 

Terrorexperten Magnus Ranstorp menar att de IS-krigare som kan komma att återvända till Sverige är kända sedan länge av svenska underrättelsemyndigheter. 

– Vi har ett väldigt nära underrättelsearbete med Nato-länderna. När de här männen kommer till Sverige kommer vi ha en väldigt god bild av vad de gjort där nere, säger han. 

Ranstorp menar även att det är nästintill omöjligt för de svenska myndigheterna att undgå att de här männen kommer tillbaka till Sverige. Ofta saknar IS-fångarna pass vilket gör det omöjligt för Turkiet att sätta männen på ett flygplan utan att först kontakta det svenska konsulatet och ambassaden. 

– Säpo kommer att möta dem på flygplatsen, säger Magnus Ranstorp. 

”Jag är inte speciellt orolig”

Men trots att Säpo och andra svenska underrättelsemyndigheter känner till de svenska IS-krigarna sedan tidigare kvarstår fortfarande frågetecken i hur de kommer behandlas då de kommer till Sverige. 

– Jag är inte speciellt orolig. Det är de farligaste männen som har suttit där nere och detta är inte riskfritt. Men man bör heller inte överdriva faran som kommer i och med detta. Ett problem kan det dock bli om man hålla dem och de får gå fria, säger Margnus Ranstorp. 

Trots att de svenska IS-krigarna uppgett att man varit delaktig i striderna för kurdiska styrkor måste svenska myndigheter ha tillräckligt med bevis för att kunna gripa männen och förhöra dem. 

– Det har hållits ganska länge och det är inte så att de kommer att återvända med mobiltelefoner fullproppade med bevis på krigsbrott. Om man bör vara orolig beror helt på vilket skick de här männen är i, vilken miljö de sätts i och om de är hämndlystna eller bara vill återgå till det normala, säger Magnus Ranstorp. 

De är Turkiets IS-fångar

Det är ännu oklart hur många tidigare IS-krigare som nu finns i turkstyrda fångläger. Omkring 12 000 IS-män beräknas enligt TT ha funnits fängslade i den kurddominerade SDF-milisen. Av dem befaras ett okänt antal rymt under striderna i och med den turkiska offensiven. 

 

Omkring 10-15 svenska IS-krigare beräknas just nu befinna sig i Syren. Drygt tio av dem tros nu kunna vara fängslade av turkiska styrkor – och kan därmed komma att återvända till Sverige. 

 

Dessa siffror gäller bara manliga IS-krigare och innefattar alltså inte kvinno- och barnläger som al-Hol, där fortfarande 21 svenska kvinnor och 57 barn fortfarande beräknas befinna sig. 

 

Källa: TT, Magnus Ranstorp

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.