Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Turkiet ska skicka hem utländska IS-medlemmar

Meddelades av inrikesministern Suleyman Soylu under fredagen.
IS-medlemmarFoto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Turkiets president ErdoganFoto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

Turkiet kommer börja skicka utländska IS-medlemmar till sina hemländer nästa vecka.

Inrikesministern Suleyman Soylu skickade under fredagen ett glasklart budskap till Europa:

– Vi säger till dem: Vi kommer deportera dessa människor till er och vi startar från och med måndag, säger Soylu, enligt den statliga nyhetsbyrån Anadolu News. 

Turkiet har tidigare riktat kritik mot länder som vägrat påbörja processen att ta hem sina landsmän som rest till Syrien och Irak för att slåss för terrorgruppen IS.

Nu meddelar regeringen att de kommer börja skicka tillbaka IS-terrorister, och terrorgruppen sympatisörer, till dessas hemländer från och med måndag nästa vecka. 

Erdogan om antalet IS-fångar: ”Åtminstone 1 149”

Turkiets president Tayyip Erdogan befinner sig för närvarande i Budapest och höll under torsdagen en presskonferens tillsammans med Ungerns premiärminister Viktor Orban. 

Där berättade Erdogan om hur många IS-terrorister som för närvarande sitter i turkiskt fängelseförvar. 

– För närvarande är det åtminstone 1 149 IS-medlemmar i våra fängelser, sa han, enligt turkiska nyhetssajten Hurriet Daily News.  

IS-terroristerna ska skickas tillbaka oavsett om hemländerna har dragit tillbaka IS-terroristernas medborgarskap. 

– Vi säger till dem: Vi kommer deportera dessa människor till er och vi startar från och med måndag, säger Soylu till den Anadolu News under fredagen. 

Erdogan: ”Om det går över styr så öppnar vi gränserna”

Utspelet kommer efter att den turkiska regeringen under måndagen varnade för att fängslade IS-terrorister skulle sändas tillbaka till sina medborgarskapsländer.

Under Erdogans presskonferens med Orban betonade ledarna sina goda relationer. Orban menade att det är omöjligt att stoppa migrationsflödet till Europa utan Turkiet. 

Erdogan berättade att Turkiet för närvarande har 4 miljoner flyktingar i landet – och att en ”betydande del” av dem förmodligen skulle migrera till Europa.

Erdogan kallade EU:s attityd till Turkiet för ”långt från konstruktiv”.

Presidenten sa att Turkiet skulle fortsätta ta hand om de syriska flyktingarna, oavsett om EU ger stöd eller inte, men: 

– Om det går över styr, så öppnar vi gränserna, sa han enligt Hurriet Daily News. 

Säpo vill inte kommentera uppgiften om att Turkiets ska börja skicka IS-fångar till deras medborgarskapsländer från och med måndag. 

– Vi har ingen anledning att kommentera andra länders uppgifter. Det vi däremot kan säga är att vi generellt jobbar nära polismyndigheten och har god kunskap om eventuella återvändare, säger Gabriel Wernstedt vid Säkerhetspolisens presstjänst till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.