Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Turkiet säger nej till Sverige i Nato

”Min heliga bok brändes” • Fördömer Sveriges agerande.
Recep Tayyip Erdogan möttes av stående ovationer efter talet.
Foto: TRT World
Så länge koranbränning tillåts kommer Erdogans Turkiet säga nej till Sverige i Nato.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Turkiet kommer säga nej till Sverige i Nato så länge dess regering tillåter bränning av Koranen, säger Erdogan, uppger TRT World. 

Men Sverige kommer inte att kompromissa om yttrandefrihet och rättssäkerhet, svarar utrikesminister Tobias Billström (M) på Erdogans utspel.

– Religion är inte en del av överenskommelsen, säger han.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan tydliggjorde sin ställning vad gäller Sveriges ansökan till Nato på onsdagen. 

– Min heliga bok, Koranen, brändes och förstördes. Så länge ni tillåter det här kommer vi inte säga ja till ert inträde i Nato, säger Erdogan under ett möte i parlamentet och möts av stående ovationer och applåder. 

Han fortsätter: 

– När det gäller Finland är vi positiva, men när det gäller Sverige är vi inte positiva.  

Billström: Religion inte del av överenskommelse

Tobias Billström säger att Sverige har levererat resultat i samtliga delar av överenskommelsen som slutits mellan Sverige, Turkiet och Finland om Natointräde och fortsätter att implementera den.

– Religion är inte en del av överenskommelsen. Med det sagt så har jag full förståelse för att man tar illa vid sig av brännandet av heliga skrifter, och uppfattar det som djupt sårande. Allt som är lagligt är inte för den skull lämpligt.

Billström säger att situationen behöver lugna ner sig. 

– Vad som nu behövs är att situationen kyls ned på alla sidor. Vi fortsätter samtalen med Turkiet om implementeringen av överenskommelsen på tjänstemannanivå.

Samtalen på ministernivå har dock pausats.

Haavisto: Fortsätter tillsammans med Sverige

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu har vid en presskonferens under ett besök i Estland sagt att det är upp till Nato om man ska behandla Sveriges och Finlands ansökningar separat.

Finlands utrikesminister Pekka Haavisto har å sin sida sagt att landets ståndpunkt inte ändrats och att Finland vill gå med i Nato tillsammans med Sverige. 

– Vårt starkaste önskemål är att framskrida tillsammans med Sverige i processen. Det är viktigt för det finska försvaret och under de senaste tio månader har vi har gjort mycket jobb för att nå det här målet, sa Pekka Haavisto under en presskonferens i måndags.

– Vi fortsätter att jobba aktivt för att ratificering ska ske av både svenskt och finskt Natomedlemskap, fortsätter han. 

Nato-samtal på paus

Efter att Rasmus Paludan bränt en koran utanför Turkiets ambassad i Stockholm och en Erdogan-docka hängts upp utanför Stockholms stadshus har häftiga protester mot Sverige brutit ut i flera muslimska länder.

Erdogan har kraftigt kritiserat både Paludan och Sveriges regering för att ha tillåtit demonstrationen och kritiserade det faktum att demonstranter viftade med PKK-flaggor.

Samtalen mellan Sverige och Turkiet i Natofrågan har pausats och Erdogan har kommit med beskedet att Sverige ”inte kan vänta sig stöd” för sin Natoansökan efter händelserna. 

Turkietkännaren: ”Inlägg i turkiska valrörelsen”

Aaras Lindh om Erdogans nya krav.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.