Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Turkiet öppnar upp för nya samtal med Sverige

Kristersson: Då är vi fullvärdiga medlemmar i Nato
Foto: LEAH MILLIS / REUTERS X90205

Dörren är inte helt stängd än.

Det säger Turkiets utrikesminister om Sveriges chans att gå med i Nato. 

Men för att samtalet ska återupptas behöver Sverige ”hålla vad de lovat”.

– Vi sätter oss ned och samtalar med alla som håller sitt ord, säger Mevlut Cavusoglu.

En Erdogan-docka hängdes upp utanför Stockholms stadshus och Rasmus Paludan tilläts bränna en koran utanför turkiska ambassaden. De senaste veckornas uppståndelse har upprört den turkiska regeringen enormt. 

De anser Sverige inte lever upp till det avtal som skrevs mellan länderna om hur länderna ska arbeta mot terrorism. Samtalet har därför satts på paus, och den svenska Nato-ansökan står på spel. 

Dörren är inte helt stängd

På lördagen höll Turkiets utrikesminister Mevlut Cavusoglu tal i staden Alanya där han uttrycker att Turkiet fortsatt ställer sig starkt kritiskt till Sveriges hantering av situationen. Framförallt är man besviken på de bristande åtgärderna från svenskt håll, rapporterar Hürriyet. 

– Vi kan inte belöna någon som inte håller vad man lovat. Vi sätter oss ned och samtalar med alla som håller sitt ord. Om vi ger ett löfte, så står vi alltid för vad vi har sagt, säger han.

Han stänger inte dörren helt – men om samtalet ska kunna återupptas behöver Sverige fullfölja Turkiets krav.

Han understryker att man inte ber om ursäkt för att Sverige hamnat här. Landet har på egen hand har försatt sig i situationen genom att inte hantera den så som Turkiet önskat. 

– Dessa terrororganisationer, dessa radikaliserade personer lägger faktiskt ut minor för Sveriges Nato-medlemskap. Sverige trampar avsiktligt rakt på dessa minor. De kan röja minorna, om de själva skulle vilja det, säger han.

”Religion

Den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan har tidigare sagt att de inte kommer godkänna Sveriges Nato-ansökan så länge man inte förbjuder koraner från att brännas i landet. 

Från svenskt håll har man meddelat att man inte kommer kompromissa med yttrandefriheten. Utrikesminister Tobias Billström håller heller inte med om att man inte levt upp till överrenskommelsen. Han menar att Sverige levererat resultat i alla delar av den.

– Vi fortsätter att implementera den. Religion är inte en del av överenskommelsen, med det sagt har jag förståelse för att man från turkisk sida är upprörda över vad som förvisso var lagligt men för den sakens skull inte respektfullt, säger han till TT. Ungern: Sverige borde ”agera på annat sätt” 

Utrikesministern: ”Oacceptabel handling” • Kommenterar koranbränningen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.