Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Turkiet: Meningslöst med samtal om Nato

Yles reporter: Då måste Finland börja fundera på alternativ.
Turkiets utrikesminister Mevlüt Çavuşoğlu säger att samtal med Sverige är meningslöst.
Foto: NECATI SAVAS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: Ali Unal / TT NYHETSBYRÅN

Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu säger att det är meningslöst för Turkiet att föra samtal med Sverige och Finland om deras Nato-ansökan just nu, rapporterar Reuters. 

Nu uttalar sig Turkiet om koranbränning utanför den turkiska ambassaden i Stockholm förra helgen.

– Denna avskyvärda handling i Sverige är ett hatbrott. Det är en rasistisk handling. Ingen ska säga tankefrihet, det är irrelevant, säger Cavusoglu på en presskonferens på torsdagen enligt CNN och uppger att det inte finns intresse för Turkiet att ha möten med Sverige och Finland om ländernas Natoprocess. 

– Det är meningslöst att ha möten med Sverige och Finland nu, säger han.

Cavusoglu säger också att ingen formell begäran har lämnats in för att separera Sveriges och Finlands Nato-ansökningar, rapporterar Reuters.

Kristersson: Inga dörrar stängts

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har tidigare i veckan sagt att Sverige ”inte kan vänta sig stöd” för Nato-ansökan efter Rasmus Paludans koranbränning i Stockholm.

Under en presskonferens på torsdagen sa statsminister Ulf Kristersson att hans samlade bild är att inga dörrar har stängts för Sveriges Nato-medlemskap. 

– Sen är det alldeles uppenbart att det finns just nu komplikationer i diskussionerna och samtalen, det är alldeles uppenbart. Men någon dörr har inte stängts, det tycker jag är viktigt att säga, sa han då och fortsatte:

– Däremot är det komplicerat när det kärvar mellan länder så blir det svårare att föra bra samtal. Det är därför jag har sagt gång på gång att låt oss få ner temperaturen och hettan, vi behöver återkomma till bra samtal så att vi så snabbt som möjligt kan slutföra Natoprocessen

DETTA HAR HÄNT

12 Januari: En docka föreställandes Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hängs upp utanför Stockholms stadshus. Flera svenska politiker kritiserar aktionen och den väcker upprördhet i Turkiet.

Försvarsminister Pål Jonsons planerade resa till Turkiet stoppas.

21 januari: Rasmus Paludan bränner ett exemplar av Koranen utanför Turkiets ambassad – trots Turkiets krav på att Sverige ska stoppa aktionen.

Protester bryter ut i Turkiet och stora delar av Arabvärlden.

22 januari: Protesterna fortsätter i Turkiet. Tusentals personer syns på gatorna i den turkiska staden Batman och bilder på Rasmus Paludan bränns.

23 januari: Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan säger att Sverige ”inte kan vänta sig stöd” för Nato-ansökan. Han riktar också stark kritik mot Sverige för att man tillåtit Rasmus Paludan att bränna Koranen framför Turkiets ambassad.

24 januari: Finlands utrikesminister Pekka Haavisto öppnar för att Finland kan gå med i Nato utan Sverige – om den svenska ansökan drar ut på tiden.

26 januari: Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu säger att det skulle vara meningslöst att ha ett trilateralt Nato-möte med Turkiet, Sverige och Finland som situationen är nu.

Demonstranten Marion: ”Vår tur att höras”

Samlas under parollen "Nej till Nato – ingen allians med fascister".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.