Turkiet kräver utlämning av 33 personer

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Foto: BERNAT ARMANGUE / AP TT NYHETSBYRÅN

Turkiet kräver en utlämning av 33 terrormisstänkta personer från Sverige och Finland, skriver AFP.

Det är ännu oklart om det berör samma personer som Turkiet tidigare velat få utlämnade eller om det är nya namn, enligt TT. 

Enligt den turkiska nyhetsbyrån Anadolu Ajansi handlar det om 21 svenskar och 12 finländare, alla med kopplingar till FETO och PKK.

Begäran kommer dagen efter att Sverige och Finland har ingått ett avtal med Turkiet som bland annat inkluderar villkor om utlämningar för att Turkiet ska godkänna Natoansökningarna.

Enligt avtalet som de nordiska länderna har skrivit under med Turkiet som bland annat gäller terrorismbekämpning, slopat vapenembargo och utlämningar.

Sverige lovar även att inte stödja YPG, PYD och Gülenrörelsen och samarbeta med turkisk underrättelsetjänst, enligt avtalet.

- Vi söker utlämning av terrorister från de berörda länderna enligt ramverket från den nya överenskommelsen, säger Turkiets justitieminister Bekir Bozdag till tv-kanalen NTV, rapporterar AFP. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.